Mücadeleye devam…
Ankara Ulus’ta yapılan etkinliğe katılım yoğun oldu. (Fotoğraf: DİSK)

Emek Servisi

İşçi sınıfının büyük ayaklanmalarından 15-16 Haziran eylemleri 52’inci yıldönümünde birçok ilde yapılan etkinliklerle tekrar hatırlandı. DİSK’li işçiler emekleri, hakları ve insanca yaşam için mücadeleyi büyütecekleri çağrısını yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), işçi sınıfının en büyük ayaklanmalarından olan 15-16 Haziran 1970 eylemlerinin 52’inci yıl dönümü dolayısıyla birçok ilde etkinlikler düzenledi. İzmir, Ankara, Eskişehir, Kocaeli ve Adana’da yapılan etkinliklerde işçiler insanca yaşam için 15-16 Haziran’ın tuttuğu ışıkla mücadele edeceklerini söyledi.

Ankara’da eylemlerin adresi Ulus Meydanı olurken burada konuşma yapan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün işçi sınıfının bugün daha fazla eylemliliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Görgün iktidarın emeği sömüren sermaye yanlısı politikalarına, yaşam pahalılığına, zenginin zenginleşip işçinin daha da yoksullaşmasına ‘artık yeter’ deme zamanı geldiğini belirtti. 15-16 Haziran’ın işçi sınıfına ışık tuttuğunu belirtti.

İNSANCA YAŞAM MÜCADELESİ

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin İzmir’de yaptığı kitlesel eylemlere DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Kültürpark Lozan Kapısı önünde toplanan DİSK üyesi işçiler yürüyüş düzenleyerek “AKP mezara halk iktidara”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları attı.

Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, herkesi 15-16 Haziran coşkusuyla DİSK adına selamladı. 15-16 Haziran'ın Türkiye işçi sınıfının mücadelesinin yeniden yazıldığı tarihin adı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, yaşanan tarihsel süreci şu sözlerle anlattı: "DİSK kurulduktan çok kısa bir süre içerisinde bütün iş kollarında çok hızlı şekilde örgütlenip son derece kazanımlı sözleşmelere imza atarak işçi sınıfının umudu haline gelmeye başladığında daha üç yaşında genç bir örgüt olan DİSK'in önünü kesmeye çalıştılar. Meclise apar topar bir yasa getirdiler. Bu yasanın tek hedefi DİSK'i yok etmekti. Bu düzenlemeye karşı sendikalı, sendikasız işçiler, DİSK'e sahip çıktı. Bütün işçiler biliyordu ki; DİSK'e sahip çıkmak demek geleceğine ve ekmeğine sahip çıkmak demekti. O nedenle tüm baskılara rağmen iki gün boyunca barikatları aşarak sendikasına sahip çıkan işçilerin direnişinin adıdır 15-16 Haziran Direnişi. Bu mücadelenin karşısında egemenler geri adım atmak zorunda kalmıştır." Çerkezoğlu konuşmasının sonunda iktidarın emek düşmanı politikalarına karşı insanca yaşam talebi için mücadele çağrısında bulundu.

Kitlesel etkinliklerden bir diğeri ise Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren Asen Metal’in sendikalaştıktan sonra işten attığı işçilerin direniş alanında gerçekleşti. Burada toplanan yüzlerce işçi halaylar çekip sloganlar attı. Asen Metal, Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerden 76'sını işten çıkarmıştı. İşçiler fabrika önünde işe iade ve sendikalaşma hakları için direniyor.