Derin Yoksulluk Ağı, yoksullara yönelik nefret dili üzerinden hazırladığı raporda, bu durumun yoksullukla mücadeleyi zayıflattığını vurgulandı. Raporda hak temelli politikalar yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Mücadeleyi nefret dili zayıflatıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Berkay SAĞOL

Yoksulluk yaşayan kişilere “Evden Değiştir” modeliyle temel ihtiyaç desteği sağlayan Derin Yoksulluk Ağı, kutuplaştırıcı iletişimin gündemi belirlediği bir seçim sürecinin geçtiğini belirterek yoksullara karşı yükselen nefret söyleminin yoksullukla mücadeleyi zayıflattığını vurguladı.

Derin Yoksulluk Ağı tarafından hazırlanan raporda, bir insan hakkı ihlali olan yoksulluğa diğer insan hakları ihlallerinin de eklendiği ifade edildi.

Raporda ayrıca seçimin ardından yoksullara karşı yükselen nefret söylemine karşı çıkılması için çağrı yapıldı.

Acil sorunlara müdahale etmek için gereken adımları 24 maddelik bir liste yayımlanan rapordan öne çıkanlar şöyle sıralandı:

• Yoksullukla mücadelenin hak temelli politikalarla yapılmalı.

• 0-6 yaşa yönelik ücretsiz ve nitelikli kreş eğitimi sağlanmalı.

• Eğitimine devam edemeyen 866 bin kız çocuğunun eğitime devam etmesinin sağlanmalı.

• Çocuk işçiliğine karşı mücadele edilmeli.

• Yoksulluk koşullarında yaşayanları damgalama, acıma ve eşitsizlik gibi duyguları ön plana çıkartan görseller engellenmeli

• Yoksulluğa dair önyargıları besleyen, suçlayan söylemler engellenmeli

• Okullarda ücretsiz öğün desteklenmeli.

• Bebek bezi, bebek maması, yeni doğan bakım ihtiyaçlarının karşılanmalı.

• Kronik açlığa karşı mücadele edilmeli.

• Yoksulluk koşullarında yaşayan her bireyin nitelikli, temiz ve sağlıklı gıdaya sürdürülebilir bir şekilde erişmeli.

Derin Yoksulluk Ağı Genel Koordinatörü Şeyma Batman, seçim süreci ve sonrasında yoksullara karşı nefret dili yöneltildiğine değindi. Batman, “Seçim sürecinin sert ve kutuplaştırıcı kampanyalara sahne olarak sonuçlanması, yoksullara karşı yükselen bir nefret diline sebep oldu. Bağışların ve bursların siyasal kutuplaşma nedeniyle kesilmeye başlaması derin yoksullukla mücadeleye sekte vuruyor. Burslarla okuyan kız çocuklarımızın bursu kesilme tehdidi ile karşı karşıya. Toplumun tüm kesimlerini bu mücadeleye destek vermeye ve derin yoksullukla mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

***

Verilere de yansıyor

Yurttaşlar yoksullukla boğuşuyor. Türk-İş’in son verilerine göre ülkede açlık sınırı 10 bin 360 TL, yoksulluk sınırı ise 33 bin 750 TL. Mutfak enflasyonu yüzde 2,23 arttı. Yurttaşlar yüksek kira fiyatları nedeniyle barınamayacak hale geldi. Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,7 oranında arttı. Halk çareyi bankalara borçlanmakta buldu. BDDK’nin verilerine göre tüketici kredilerinin miktarı son bir yılda yüzde 82 arttı.