CHP’li Torun, Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denetim Raporu’na dikkati çekerek, “Ülkemizin en kıymetli sahillerinin, usulsüz ihalelerle MUÇEV’e kiraya verildiği ortaya çıktı. Tespitler, devlet malının yandaşa nasıl peşkeş çekildiğinin ispatıdır. İktidara soruyoruz. MUÇEV hakkında ne yapacaksınız?” dedi.

MUÇEV hakkında ne yapacaksınız?

BİRGÜN/ ANKARA

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilişkin 2019 Yılı Denetim Raporu’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “18 yılda ülkenin bütün kaynaklarını sömüren ancak bir türlü ranta doymayan siyasi iktidar, ülkemizin en kıymetli kıyı ve sahillerini garabet yöntemlerle tehdit etmeye devam ediyor” diyen Torun, MUÇEV hakkında işlem başlatılmasını talep etti.

MUÇEV’in sınırlı bölgelerde faaliyet göstermek için oluşturulduğunu ancak kısa sürede ülkedeki önemli kıyı şeritlerini ele geçirdiğini bildiren Torun, “2014 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği öncülüğünde kurulan, MUÇEV Turizm isimli şirketin faaliyetlerine milletimizin dikkatini çekmek istiyoruz. Yönetimindeki isimler ve faaliyetleri açısından pek çok tartışmaya konu olan bu şirket, Anayasa’ya göre herkesin eşit ve serbest kullanımına açık olması gereken kıyı, sahil ve plajlarımızı, pazarlık usulü ihalelerle devralıyor” dedi.

İktidarın “intikam için” MUÇEV’i kullandığını kaydeden Torun, “Yerel seçimlerde oy alamadığı halktan intikam almaya çalışan siyasi iktidar da seçilmiş belediyelerin elindeki işletmeleri almak için tezgah kuruyor. Sadece Muğla’da faaliyet göstermesi için kurulan bu şirketin kerameti her ne ise kısa sürede Antalya’dan Edirne kıyılarına kadar uzanabiliyor” dedi.

“NE VERİRSEN SENİNDİR”mucev-hakkinda-ne-yapacaksiniz-789364-1.

Torun, daha önce pek çok kez gündeme gelen MUÇEV’in “usulsüz” faaliyetlerinin, bir devlet kurumu olan Sayıştay tarafından tespit edildiğini ve artık “harekete geçilmesi gerektiğini” belirterek, şunları kaydetti:

“Sayıştay’ın raporunda, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilen devlet işletmelerinin ihalelerinde bedel tespit edilirken gerekli araştırmanın yapılmadığı belirtiliyor. Raporda, MUÇEV’in kiraladığı işletmelere ne kadar kira ödeyeceğine ilişkin raporları da yine MUÇEV’in hazırlattığı ortaya konuluyor. İhalelerde, açıklık ve rekabetin korunması ilkelerine uyulmadığı, MUÇEV’in kiraladığı devlet alanlarının kira bedellerinin hatalı ve düşük hesaplandığı Sayıştay tarafından kayda geçiriliyor. Milletimiz bilsin, Sayıştay’ın ortaya koyduğu tespitler, devlet malının yandaşa nasıl peşkeş çekildiğinin ispatıdır. Maalesef ülkemizin en kıymetli alanları ‘ne verirsen senindir’ anlayışıyla kiraya verilmiş ve devlet zarara uğratılmıştır. Şimdi iktidara soruyoruz. Bu ne olduğu belirsiz şirketin, Sayıştay raporlarıyla tespit edilen usulsüzlükleri hakkında ne yapacaksınız? Halkımıza sözümüzdür. Millet İttifakı’nın iktidarında bu peşkeş düzenine son verecek, vatandaşın parasını, vatandaşın cebine koyacağız.”