Valilik ve vakıf ortaklığında kurulan MUÇEV’i mahkeme kararları dahi durduramıyor. MUÇEV Marmaris’te mahkeme tarafından iptal edilen tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için yeniden harekete geçti.

MUÇEV’i yargı da durduramıyor
Fotoğraf: AA

Aycan KARADAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak 2001 yılında kurulan Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı olarak 1988 yılında kurulan Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) isimli şirket, kıyıları talan etmeye devam ediyor. Şirket şimdi de Marmaris ilçesi Okluk Koyu’na komşu olan Karacasöğüt Koyu’nda tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için yeniden harekete geçti.

İlk olarak Muğla Valiliği tarafından, proje için Eylül 2020 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek projeye dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, Ekim 2021 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vererek proje için ‘ÇED gerekli’ olduğunu belirtti. Şirket itiraz ederek kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi ise Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli’ kararını onayladı.

Yaşanan gelişmelerin ardından MUÇEV proje için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 31 Ağustos 2022 tarihinde başvuruda bulundu. Bakanlık aynı gün içerisinde proje dosyasını inceleyip 27 Eylül 2022 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

ALANLAR YOK EDİLECEK

Şirket mevcut büyüklüğü 421 metrekare olan iskelenin 42 bin 893 metrekareye çıkartmak istiyor. Böylelikle yaklaşık 60 tekne bağlama kapasitesine sahip olan iskele, 187 tekne kapasiteli olacak. Projenin bedeliyse 8 milyon 445 bin TL olarak belirlendi. Proje alanı ise; ‘orman alanı’, ‘deniz’, ‘özel çevre koruma bölgesi’, ‘önemli doğa alanı’ ve ‘doğal sit alanı’ içerisinde yer alıyor. Ayrıca proje alanına 6 kilometre mesafede Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 7 kilometre mesafede ise Marmaris Milli Parkı bulunuyor.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, “Bölge koruma altında. Açılan dava kapsamında bilirkişi raporları ortada. Bölgede bu projenin yapılmaması gerektiği tane tane anlatılmış. Ama MUÇEV ısrarını sürdürüyor. MUÇEV’in doğamıza zarar vermesine izin vermeyeceğiz. Marmaris’in dört bir yanı talan edilmek isteniyor. Eğer buna dur demezsek doğal güzelliği korunan bir metrekare yer kalmayacak. Doğa harikası olan, tarihi zenginliklerle dolu koyların ranta açılmasına sonuna kadar karşıyız” diye konuştu.