Meslek liseleriyle ilgili katsayının YÖK tarafından düşürülmesine tepki veren Bakan Çelik, ‘Böyle gitmeyeceğini haykırıyorum'' dedi. Teziç ise, hükümetin bilgilendirildiğini söyledi...

YÖK'ün meslek lisesi mezunlarına uygulanacak ÖSS katsayısının düşürülmesine ilişkin kararı hükümetle YÖK arasında yeni bir kavga başlattı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ili YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'i karşı karşıya getiren 'meslek lisesi' savaşı gün boyu karşılıklı açıklamalarla devam etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bugün yaptığı açıklamada kararın meslek liselerini öldüreceğini öne sürüp ''bunun böyle gitmeyeceğini haykırıyorum'' dedi.

YÖK'ün aldığı karar müdahele edeceklerini ve mutlaka müdahele etmeleri gerektiğini söyleyen Çelik, ''Ama nasıl ve ne zaman olacağı, şekli ve detayları ile ilgili Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle görüşlerimizi paylaştıktan sonra açıklama yapacağım'' dedi.

Dün gergin bir ortamda toplanan YÖK Genel Kurulu'ndan sonra Teziç ise geri adım atmayacakları sinyalini verdi.

Üniversiteye girişte meslek lisesi mezunlarına sağlanan ek puanın düşürülmesi konusunda, mağdur olan veya kazanan taraf gibi bir endişelerinin olmadığını belirten Teziç, ortaöğretim başarı puanlarının 0.24 katsayısıyla çarpılmasının 'mübalağa' olduğunu söyledi.

Katsayının düşürülmesi kararından bakanlığın haberi olduğunu iddia eden Teziç, Bakan Çelik'in açıklamasına bir anlam veremediğini ifade etti.

MECLİS AÇILDIĞINDA KIYAMET KOPACAK

1998'de alınan kararın meslek liselerine zarar verdiğini ve kaçış sürecini hızlandırdığını söyleyen Çelik, söylentilerle hareket etmediklerini, Meclis açıldığı zaman ne olacağının görüleceğini söyledi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yapılması gerekenler konusunda tek başıma Milli Eğitim Bakanı olarak karar verme durumunda değilim. Bu bir hükümet meselesidir. Halkın, gençlerin, meslek liselerinin bir bütün olarak mağduriyeti şüphesiz ki bizim derdimizdir. Halkımızın derdi bizim derdimizdir. YÖK mensuplarıyla diyalog sürecimiz açıktır. Zaman zaman bazı hoşa gitmeyen ifadeler sarf edilse bile, biz bunlara tepki göstersek de onlar bizim sözlerimize tepki gösterse de devleti yönetme, sorumlu konumda olan insanların duygusal hareket etme hakkı yoktur. Sürekli olarak diyalog sürecini açık tutmak durumundayız ve bu açıktır.''

Katsayı değişikliği konusundaki yetkinin YÖK’e verilmesine karşın 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun üniversiteye girişin Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde yapılması gerektiğini öngördüğünü anımsatan Bakan Çelik, eleştirilerine şöyle devam etti.

''Bugüne kadar siz de buna şahit oldunuz. Dolayı sıyla yapılan işlem yanlıştır, hatalıdır. Şüphesiz, yapanların kendilerine göre gerekçeleri vardır. O gerekçelere katılırız veya katılmayız. Onlar bunu doğru bulabilirler. Ancak bizce bu doğru değildir. Çünkü şu anda Türkiye’de orta öğretimin hangi durumda olduğunu, ortaöğretimdeki öğrencilerin neler yaşadıklarını biz onlardan çok iyi biliyoruz.''