Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yazdı: Üreten köylü için yola çıktık

Tarım, sadece kırsal kalkınma değil bir ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasının baş aktörüdür. Tarımda kendi kendine yetebilen, üreticisiyle, kooperatifleriyle birlik olarak üreten toplumlar çağdaş medeniyetler seviyesi yolunda büyük adımlar atmış demektir. Atatürk’ün 1923 yılında kurduğu Türkiye Cumhuriyeti kısa zamanda Atatürk devrimleri ile bereketli topraklarında üretime geçmiş, ithal eden bir ülkeden üreten, tarımla kalkınan bir ülke konumuna yükselmiştir. Her türlü ürünün yetiştiği, birçok ürünün dünyaya pazarlandığı Türkiye’den ne yazık ki tarımda izlenen yanlış ve teslimiyetçi politikalar nedeni ile samandan, buğdaya ithal eden bir toplum haline getirildik. Üreten köylüsüne gübreden, yeme, mazottan, vergilere destek olmayan, bereketli toprakların ekilmesini istemeyen anlayış nedeni ile ülkemizin tarımı ve bununla bağlantılı olarak da ekonomisi hiç iyi sinyaller vermemektedir.

Ülkemizin ve Ege Bölge’mizin en güzide şehirlerinden biri olan Muğla doğal ve tarihi güzellikleri yanında verimli topraklara sahiptir. Turizmde söz sahibi, dünya markası birbirinden değerli 13 ilçesi ile turizm kenti olarak bilinen Muğla aynı zamanda bereketli toprakları ve başat ürünler ile tarım kentidir. Muğla’yı kıyısal ve kırsal olarak ele aldığımızda toplam nüfusun yüzde 60’ının kırsalda yaşadığını ve tarımla ilgilendiğini söyleyebiliriz.

Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Üreten Köylü Milletin Efendisidir” sözünü temel alarak yola çıktık. Ülkemizde izlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile üreten bir toplumdan ithal eder bir topluma geldiğimiz bugünlerde çiftçimizin yanında olmak, topraklarımızın hakkını vermek için Büyükşehir Belediyesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz. 2014 yılında göreve gelir gelmez topraklarımızın analizini yapmak, geleneksel yöntemler yerine bilimsel verilerle üretim yapmak için Tarım Laboratuvarımızı kurduk. Yerel tohumların öneminin daha net anlaşıldığı günümüzde Ata tohumlarımızın korunması ve geleceğe taşınması için Yerel Tohum Merkezi’mizi kurduk. Üreticilerimizin ellerinde kalan üretim fazlası ürünler için Meyve Sebze Kurutma tesisini kurduk. Alım Garantili çiçek üretimini başlatarak kooperatiflerimizle 15 milyon çiçek ürettik. 27 dönüm arazide koku vadisi projesini hayata geçirdik. Üreticilerimize yem bitkisi, fidan desteklemelerinde bulunduk. 907 dönüm mera ıslah ettik. Sakız ağacı projemizi hayata geçirdik. Trüf mantarı dikimi gerçekleştirdik. Bölgesel olarak üreticilerimiz için tarımsal bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik.

Muğla’mızda tarımsal alanda yaptığımız çalışmalarla kırsal Muğla’da üretilenlerin kıyısal Muğla’da tüketilmesini sağlamak istiyoruz. Böylece kırsaldan kıyısala göç azalacak hatta kıyısaldan kırsala göçü sağlamayı amaçlıyoruz. Tarımsal kalkınmanın sosyal ve ekonomik olarak Muğlamıza, ülkemize büyük yararlar getireceğinin bilincinde olarak üreticilerimize destek vermeye devam edeceğiz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün de dediği gibi “Üreten köylü milletin efendisidir.”