Muğla’da ormanlar yine ranta açıldı: TOKİ ormana beton dökecek
AKP iktidarı, Muğla’da son yıllarda çıkan yangınlara önlem almak yerine ormanlık alanları ranta açıyor. Şimdi de TOKİ tarafından Milas’ta orman alanı içerisinde konut yapılmak için harekete geçildi.
Aycan KARADAĞ
Orman yangınlarıyla mücadele etmeyen AKP iktidarı, ormanlık alanları ranta açıyor. AKP, son yıllarda orman yangınlarının artış gösterdiği Muğla’da da çalışmalarını artırarak Milas ilçesindeki orman alanı içerisinde konut yapmak istiyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; bu yıl en çok Muğla’da orman yangını meydana geldi. Yılbaşından ekim ayına kadar kent genelinde 189 orman yangını çıkarken yaklaşık 5 bin 593 hektar alan zarar gördü. Geçtiğimiz yıl ise kentte 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül olmuştu.
AKP iktidarı ise orman yangınlarıyla mücadele açıklamaları yine lafta kaldı. Şimdi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) tarafından her yıl 100 bin konut projesi iddiasıyla Milas’ın İsmetpaşa Mahallesi’nde ormanlık alan içerisinde konut ile altyapı ve çevre düzenlenmesi projesi için çevresel etki değerlendirme(ÇED) süreci başlatıldı. Orman Kanunu’nda ormanda bina yapmak yasak olmasına rağmen proje kapsamında yaklaşık 79 bin 432 metrekarelik alanda 568 adet konut, 4 kapıcı dairesi inşaatı yapılmak isteniyor. Proje bedeli ise yaklaşık 357 milyon TL olarak belirlendi.
TOKİ, ÇED dosyasında ormanlık alanda yapılacak projeyle ilgili, “Proje alanı bulunduğu yer itibariyle, ana yollar yakınında olup, ulaşıma uygun bir noktadadır. Bu nedenle proje sahasının seçimi konut yerleşimi açısından oldukça doğru bir yerdedir. Ayrıca proje alanının, imar durumu ve konut projesinin yapılacağı arazinin bulunduğu yerin çevresel etkilerden az etkilenecek bir konumda olması yer seçiminde etkili olmuştur” iddiasında bulundu.
MADEN ARAMA RUHSATI VERİLMİŞ
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün önceki gün düzenlenen toplantıda “Yanan ormanlarımız ciğerlerimizi de yaktı. Yüzde 68 olan orman varlığımız yüzde 60’a düştü. Muğla ormanların yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verilmiş, yerel yönetimlerin bununla ilgili hiçbir yetkisi yok. Nereye verildiğini biz sonradan araştırarak öğreniyoruz" demişti.
***
Yangın dinlemediler
Geçtiğimiz yıl orman yangınlarının üzerinden henüz bir ay geçmeden Muğla’nın farklı ilçelerindeki ormanlık alanlarda 7 adet maden, otel ve RES projesine ‘ÇED Gerekli Değildir’ veya ‘ÇED Olumlu’ raporu verildiği ortaya çıkmıştı.
***
Mevzuata aykırı proje
Edirne’de İzzet Arseven Kent Ormanı’na TOKİ tarafından yapılmak istenen millet bahçesi projesinin inşaatına başlandı. Projenin iptali için açılan davaya rağmen başlayan inşaata ilişkin TMMOB Edirne İKK tarafından yapılan açıklamada, projenin birçok mevzuata aykırı olduğu belirtildi. TMMOB Edirne İKK adına konuşan Erdoğan Yanılmaz, oluşturdukları teknik kurulda projeyi bilimsel verilerle incelediklerini belirtti. Doğal yapısı ve özel bitkileri ile Karaağaç bölgesinin kendine ait mikro iklimi olduğunu belirten Yanılmaz, “Orman Kanunu’nun 17’nci maddesine göre ormanda bina yapmak yasaktır” dedi.