Muğla'da zam teklifi protestosu: Teklifin gerçekte karşılığı yok

BİRGÜN İZMİR

AKP sendikaların tepkisinden sonra 2020 için yüzde 3,5+3, 2021 için de yüzde 3+2,5 olan ilk teklifini, yüzde 4+4 ve yüzde 3+3 olarak değiştirdi. Ülke genelinde eylem yapan KESK üyeleri, Muğla’da da Sınırsızlık Meydanı’nda buluştu. Önerilen bu sözleşmeyle emekçilerin taleplerinin bir kez daha görmezden gelindiğini belirten KESK üyeleri, “Maaşlarımızda yaşanan yüzde 40 erimeyi gidermeyen, temel sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte bir karşılığı yok” denildi.

'Memuru enflasyona ezdirmedik' sözlerinin hiçbir karşılığı olmadığını belirten KESK üyeleri, “Bakan Selçuk teklifi sunarken büyük bir lütufmuş gibi, altışar aylık dönemlerde enflasyon farkının oluşması durumunda söz konusu farkın maaşlara yansıtılacağını ifade etmiştir. Vatandaş TÜİK verilerini değil mutfakta, çarşıda, pazarda yaşadığı gerçek enflasyonu temel almaktadır. Maaşlarımızda yaşanan yüzde 40 erimeyi gidermeyen, temel sorunlarımıza çözüm üretmeyen hiçbir teklifin gerçekte bir karşılığı yok. Sadece son bir yıl içerinde dört kişilik bir ailenin açlık sınırında 350 TL artış yaşandı. Hiç kimsenin 5 milyon kamu emekçisine sefalet artış oranları dayatan, temel hiçbir sorununu çözmeyen, aksine hepimizle alay edilen bu teklifi kabul etmeye, müzakereye değer görmeye yetkisi yoktur” ifadeleri kullanıldı.

“İŞÇİLER FAZLASI İLE FEDAKÂRLIKTA BULUNMUŞTUR”

Tüm kamu emekçilerinin toplu sözleşmelerin bedelini ödediği belirtilen açıklamada, “Halkın tüm kaynaklarını sermayenin, yandaş müteahhitlerin emrine sunanlar sıra işçiye, kamu emekçisine, asgari ücretliye, emekliye gelince ‘kaynak yok’, ‘ hepimiz aynı gemideyiz’ nutukları atmaya devam etmektedir. Elbette ki hepimiz aynı gemideyiz. Ancak kimse unutmasın ki bu ülkenin işçileri, emekçileri yıllardır azgın fırtınalara rağmen o gemiyi yürütmek için fazlası ile fedakârlıkta bulunmuştur. Bulunmaya da devam etmektedir. Dolayısıyla hakkını, emeğinin, alın terinin karşılığını istemesi kadar doğal bir şey yoktur” denildi.