Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yerel tohum dağıtımı Türkiye’nin 80 iline ulaştı

Muğla’dan Türkiye’nin 80 iline yerel tohum

BİRGÜN İZMİR

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi’ni Muğla’da kuran Büyükşehir Belediyesi ürettiği tohum dağıtımında Türkiye’nin 80 iline ulaştı. İnternet adresi ve Yerel Tohum Merkezi’ne 4 bin 700 talep geldi. 23 bin 500 paket, 3 milyon 525 bin adet yerel tohum dağıtımı gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediyesi gösterilen yoğun ilgi nedeniyle tohum talebine yetişememe durumu ile karşı karşıya kaldı.

Türkiye’nin 80 ilinden gelen taleplere ve yerel tohuma olan ilgiye teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 2021 yılında daha fazla sayıda yerel tohum üreterek talebi karşılamaya çalışacaklarını söyledi.

Türkiye genelinde 65, Muğla ili özelinde 85 çeşit yerel tohumun vatandaşlara ulaştırıldığı, tohumculuk kanunu gereği her aileye ihtiyaç miktarı kadar tohum verildiği yerel tohum dağıtımında geçen yıla göre başvurular arttı. 2019 yılında 450 olan başvuru sayısı 2020 yılında 4 bin 700 rakamına ulaştı.

“YOĞUN İLGİYE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” öngörüsünden çıktıkları yolda üreten bir ülke hayal ettiklerini" söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, kurdukları Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezi ve yerel tohumlara gösterilen ilgiyle bu hayale hizmet ettikleri için mutlu olduklarını belirtti.

Gürün, “2016’da 29 Ekim’de Cumhuriyeti’mizin 93. yaşında Muğla'mızda yerel tohum merkezimizi açtık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün aydınlattığı yolda bir hayalimizi gerçekleştirmek için önemli bir adım attık. Geçen süre içinde Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezi 821 Ata tohumuna ev sahipliği yapmaya başladı. Ürettiğimiz ata tohumlarımızı internet üzerinden talep eden yurttaşlarımıza ulaştırmaya başladık. Türkiye’nin 80 ilinden gelen talep hem bizleri mutlu etti hem de gururlandırdı. 80 ile 23 bin 500 paket, 3 Milyon 525 bin adet, maddi değeri 2 buçuk milyon TL olan yerel tohumumuzu yurttaşlarımıza ulaştırdık. Yerel tohumuna sahip çıkan, üretim kervanına katılan üreticilerimize teşekkür ediyorum. Yerel tohumun önemi anlaşıldı ve yurttaşlarımız tarafından sahiplenildi. Yoğun talep nedeniyle bundan sonraki yerel tohum taleplerini karşılayamama ile karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıl daha fazla yerel tohum üretimi ile yurttaşlarımızın taleplerine ulaşmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“PROJELER ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

"Türkiye’nin üreten, kendi kendine yeten, halkını doyuran, ithal etmeyen, üreticisine destek olan bir anlayışa dönmesi gerektiğini" söyleyen Gürün, Büyükşehir olarak tarımda, yerel tohumdaki bilgi ve birikimlerini diğer belediyelerle paylaşarak üretim zincirine katkı verdiklerini belirtti.

Gürün, şunları söyledi:

"Yerel Tohum Ulusal Güç sloganı ile başlattığımız Ata tohumlarımıza sahip çıkma projesi ülkemizde de büyük ilgi uyandırdı. Birçok farklı ilden yerel tohum talebi yanında belediyelerimiz kentlerine yerel tohum merkezi kurmak için tesisimizi incelemeye geldi. Eskişehir Büyükşehir, Denizli Honaz, Çanakkale Gökçeada ve Bodrum Belediye’miz bilgilerimizi, birikimlerimizi paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli tarımdır” öngörüsünde ve tarımda gerçekleştirdiği devrimler gibi üreten, üreticisine destek veren anlayışa dönmek için çalışmaya, projeler üretmeye devam edeceğiz."