Muğla Büyükşehir Belediyesi, bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, üreticilerin desteklenmesi amacıyla kooperatifleri bir araya getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde kent genelinde üretimde bulunan 148 kooperatif temsilcisinin katıldığı buluşmada karşılıklı olarak tarımsal kalkınma için atılacak adımlar konuşuldu. Köyceğiz İlçesinde Büyükşehir Belediyesi ve Beyobası Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde başlatılan alım […]

Muğlalı üreticileri kooperatif kurtaracak

Muğla Büyükşehir Belediyesi, bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, üreticilerin desteklenmesi amacıyla kooperatifleri bir araya getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde kent genelinde üretimde bulunan 148 kooperatif temsilcisinin katıldığı buluşmada karşılıklı olarak tarımsal kalkınma için atılacak adımlar konuşuldu.

Köyceğiz İlçesinde Büyükşehir Belediyesi ve Beyobası Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde başlatılan alım garantili süs bitkisi projesi ile ilgili konuşan Kooperatif Başkanı Şaban Çetin, ilk başladıklarında 1 milyon 670 bin çiçek üretildiğini şu an ise üretimin yaklaşık 19 milyon çiçek olduğunu belirtti. Çetin, başlangıçta 2 olan seranın şu an 22’ye yükseldiğinin altını çizdi, “Üretilen çiçekleri il dışında da pazarlamaya başladık” dedi. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de, Muğla’nın turizmin yanında bir tarım kenti olduğuna vurgu yaparak, “Gelirimizin yüzde 60’ı tarımdan elde ediliyor. Menteşe çok verimli arazilerimiz bulunuyor ama neredeyse hepsi boş. Bu açıdan kooperatifçilik çok önemli. Büyükşehir Kooperatifçiliği ön plana almaya başladı” diye konuştu. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ise üretimin düştüğünü ve üretilen ürünün değerini bulamadığını söyledi.

KOOPERATİFLERİN BİR ARAYA GELMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin bu güne kadar tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptığı çalışmaları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de paydaşlarla birlikte yeni projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Dr. Gürün, “Amacımız geçmiş 5 yıl içerisinde tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptığımız çalışmalar ve projelerimize yenilerini ekleyerek kooperatiflerimizle el ele vermek ve üreten bir Muğla yaratmak. Muğla genelindeki kooperatif temsilcileri ile bir araya geldiğimiz bu toplantının ardından tarımsal kalkınmanın diğer aktörlerinin de katılacağı bir çalıştay yapacağız. Tespit ettiğimiz yol haritası ile aktif olarak kooperatiflerimizi harekete geçirip onların bir araya gelmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Muğla’nın verimli toprakları, başat ürünleri ile Türkiye için önemli bir tarım kenti olduğunu söyleyen Dr. Gürün tarıma verdikleri destekle Muğla’nın üreteceğini Türkiye’nin kazanacağını belirtti. Dr. Gürün, “Ülkemiz ne yazık ki uygulanan yanlış tarım politikaları, toplu üretimi şirketler vasıtasıyla yapma düşüncesi nedeni ile tanzim kuyruklarına muhtaç hale getirildi. Çiftçiler borçlandırılarak toprağını satmak zorunda kaldı. Kendi kendine yeten bir toplumdan her şeyi ithal eden bir ülke konumuna geldik. Muğla’mızda Büyükşehir Belediyesi olarak göreve gelir gelmez “Toprağını satma ürününü sat” dedik ve tarıma ayrı bir önem verdik.

Yerel tohum merkezinden, tarımsal laboratuvara, yem ve fidan desteğinden meyve sebze kurutma tesisine kadar birçok yenilikçi hizmeti hayata geçirdik. Kooperatiflerimizle işbirliği içerisinde Muğla’mızda üreteceğiz, Muğla’mız, ülkemiz kalkınacak, en önemlisi de üreten, milletin efendisi olan çiftçimiz kazanacak” dedi.