Muhalefet cephesinde yoğun adaylık görüşmeleri
Akşener’i, Kılıçdaroğlu’na Alevi kimliğinden ötürü söylemlerinin ardından görevden alınan ancak dün geri dönen Paçacı karşıladı.

Hüseyin Şimşek

Cumhurbaşkanı adaylığını gerekçe göstererek iktidara seçim kazanma yolunda avantaj sağlayan hamlelerde bulunan İYİ Parti, muhalefetin seçim trafiğini artırdı. Millet İttifakı’ndaki beş parti ve CHP’li belediye başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına desteğini yineledi. CHP’li başkanların da ikna için kapısını çaldığı Akşener ise geri adım atmıyor. İYİ Parti’nin masasında, Akşener’in adaylığı dahil tüm seçenekler bulunuyor. Karşı olunan tek görüş, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı.


CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Altılı Masa’yı Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak terk eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kurmayları, belediye başkanları ve milletvekilleri ile art arda toplantılar gerçekleştirdi. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları ile de görüşme trafiği içerisine giren Akşener, adaylık konusundaki tutumunu sürdürdüğünü bildirdi. Partililerinin Akşener’e büyük oranda destek verdiği de ifade edildi. İYİ Parti’nin önündeki seçeneklerin tartışıldığı toplantılarda, daha önce böyle bir düşüncesi olmadığını bildiren Akşener’in cumhurbaşkanı adaylığı önerisi de ortaya atıldı. Akşener’in bu öneriyi tepki vermeden dinlediği bildirilirken masaya başka bir adayı destekleme seçeneğinin de gelebileceği kaydedildi.

İYİ Parti toplantılarında gündeme gelen bir diğer konu, TBMM seçimleri oldu. Bu konuda da pozisyon alınması için acele edilmesi gerektiğini bildiren bazı partililerin, CHP ile temas kurulmasını istediği öğrenildi. İYİ Parti’nin özellikle milletvekili seçim listeleri konusunda ortak hareket etme ihtimalini araştırdığı bildirildi. Genel İdare Kurulu’nda karar alınması durumunda Millet İttifakı’nın yarınki zirvesine katılabileceği ifade edilen Akşener’in yine de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ikna olmayacağı kaydediliyor. Akşener’in yarınki toplantıya da katılmayacağı belirtildi.

AKŞENER KATILMAYACAK

Toplantının ardından Akşener, İYİ Parti Genel Merkezi’nden ayrıldı. İYİ Parti kurmayları, Akşener’in yarınki toplantıya katılmayacağını bildirdi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, yaptığı açıklamada, "Bu haliyle Beşli Masa ya da Altılı Masa öyle anlaşılıyor ki sayın Kılıçdaroğlu’nu aday yapmak için kurulmuş bir masa haline gelmiştir. İlkelerden vazgeçmek istemiyoruz, kararlar mutabakatla alınacak. Bugüne kadar da öyle yaptık" dedi.
Adaylık tartışmalarında adı geçen belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da devreye girdi. Akşener ile görüşme talebinde bulunan başkanlar, Kılıçdaroğlu’nun da onayını aldı. CHP’den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sayın Genel Başkanımız, kendisi de daha önce belirttiği gibi, Halil İbrahim sofrasının küçülmesini değil, bilakis büyümesini arzulamaktadır. İki Büyükşehir Belediye Başkanımız bu görüşmede iradelerinin Sayın Genel Başkanımıza bağlı olduğunu, aday olarak da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu görmek istediklerini iletecekler ve ittifakın devam etmesini talep edecekler. Meselenin Türkiye olduğu ve Genel Başkanımızın herkesin oyunu alacak, her rengi temsil edecek bir aday olacağı herkesin malumudur.” İYİ Parti ise bu açıklamalara karşılık başkanlarla böyle bir trafiğin olmayabileceğini açıkladı. Talebin Akşener tarafından reddedildiği öğrenildi.

BAŞKANLAR DEVREDE

Kriz CHP’de de birbiri ardına toplantılarla sonuçlandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yaşananları genel başkan yardımcıları ile değerlendirdi. Yola gerekirse beşli olarak devam edileceğini bildiren Kılıçdaroğlu’nun ağır sözlere rağmen kimseyle ‘gemilerin yakılmamasını’ istediği öğrenildi. Kurmaylarını sert sözler sarf etmemeleri konusunda uyaran Kılıçdaroğlu’, Akşener’in tutumunu değiştirmesi gerektiğini vurguladı. MYK üyelerinin de toplantıda tutum değişikliğine gidilmemesi konusunda görüş bildirdiği ve Kılıçdaroğlu’na desteklerini ilettikleri ifade edildi.