CHP ve HDP Genel Başkanları grup toplantılarını Özgecan'a ayırdı. İşçiler bugün de iş bıraktı, pek çok üniversitede eylem vardı. İlkokul çocukları mektup yazdı

Muhalefet partileri, öğrenciler, kadınlar, emekçiler: Yürekleri birleştirdi

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesine ilişkin dün de birçok kadın protesto gösterisi düzenledi. Öğrenciler derslere girmedi, yürüyüşler düzenledi ve kadına yönelik şiddete tepki sloganları attı. Muğla, Çukurova, Akdeniz, Gazi ve Beytepe Üniversitesi’ndeki kadınlar, dersleri boykot ederek, yürüyüş düzenledi ve okulun duvarlarını Özgecan portresi çizdi. Batman, Bingöl ve Ereğli’de ise liseli öğrenciler derslere girmeyerek, Özgecan’ın katledilmesini protesto etti.

ARKADAŞLARINDAN ÇAĞRI
Mersin’de Özgecan Aslan’ın üniversite arkadaşları yaşanan katliama tepki göstermek için bu sabah saat 09.00’da bir eylem gerçekleştirecek. Özgecan’ın öldürüldüğü TOK araçlarını kendilerinin de defalarca kullanmak zorunda kaldığını belirten öğrenciler, okula ring araçlar için defalarca dilekçe verdiklerini, ancak olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. ‘Özgecan’ın sesini herkese duyurmak için’ sloganıyla bugün 09.00’da üniversiteden başlayan bir yürüyüş gerçekleştirileceğini belirten öğrenciler, buradan D-400 karayoluna yürüyerek burada bir basın açıklaması yapacağını açıkladı.

BIÇAĞI KAPORTACI KULLANMIŞ
Mersin’in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan vahşice katledilmesinde, Ahmet Suphi Altındöken tarafından kullanılan ve ardından su kanalına atıldığı belirtilen bıçak bulundu. Bir kaportacının bıçağı kanal kenarında bulduğu ve  birkaç gün kendi işinde kullandığı belirtildi. Kaportacının cinayet haberinin ortaya çıkmasının ardından bıçağı dün Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı’na teslim ettiği bildirildi.

'EVLENDİĞİM GÜNE LANET OLSUN'
Tarsus’ta vahşice katledilen Özgecan Aslan’ın katili ahmet Suphi Altındöken’in karısı Neslihan Altındöken, ‘’Onunla evlendiğim güne lanet olsun’’ dedi. Suphi Altındöken’in hayatı kendisine zehir ettiğini, açtığı boşanma davasını tehditle geri çektirdiğini anlatan Neslihan Altındöken, “Allah onun belasını versin, onun en ağır cezaya çarptırılmasını istiyorum. Asıl üzüldüğüm, Özgecan’ın ailesi, onların acılarını paylaşıyorum” diye konuştu.

'BABASINDAN ETKİLENDİ'
Özgecan Aslan’ın katili Suphi Altındöken’in annesi Naciye Tan, Aslan’ın ailesinin acısını paylaştığını söyleyerek, oğlunun yaptıklarından babasının sorumlu olduğunu belirtti. Anne Naciye Tan, “Oğlumun böyle bir şey yapacağını asla düşünmedim. Ben onu böyle büyütmedim. Kimse hırsız, katil doğmaz. Benim çocuğumun sağlığı bozuk. Babasıyla beraber büyüdü ve babasından etkilendi. Benim oğlumun bir insanın canını almaya hakkı yok” dedi. Suphi Altındöken’in babası Necmettin Altındöken’den şiddet gördüğünü söyleyen Tan, “Babasının şiddet eğilimi vardı. Biz kaç yıldır ayrıyız. Çocuklarımızın onun yanında büyümesini istemedim. Babası beni, kemerle, kesici aletle dövüyordu” diye konuştu.

'SOYADIMIZI DEĞİŞTİRCEĞİZ'
Özgecan Aslan’ın katili Suphi Altındöken’in amcası Behzat Altındöken, yeğeninin ruh hastası ve tam bir psikopat olduğunu, babası Necmettin Altındöken’i kendi düğününde bıçakladığını ve annesini de sürekli dövdüğünü söyledi. Yeğeniyle uzun zamandır görüşmediğini ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyleyen Altındöken, ‘’8 sene önce bir trafik kazası geçirdi ve 2 ay yoğun bakımda kaldı. O günden sonra bu çocuk hayır görmedi. Altındöken soyadını taşımaktan utanıyoruz. Bu yüzden soyadımızı değiştireceğiz’’ dedi. Aynı soyadı taşıyan çocuklarının okula gittiğini ve bu durum nedeniyle endişeli olduklarını söyleyen Altındöken, “Kötü bir leke. Konuşacak hiçbir şey yok sözün bittiği yerdeyiz. Üzgünüz. Görüşmüyoruz zaten. Her aileden böyle bir pislik çıkabilir. Yaşanan bu olay çok üzücü. Allah kimsenin başına vermesin. Onlardan daha fazla üzülüyoruz. Aslan ailesine taziyeye gitmek isteriz” ifadelerini kullandı.

CHP'LİLER SALONU TERK ETTİ
TBMM’de konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Ayşenur İslam’ın konuşması sırasında bazı CHP’li milletvekilleri Genel Kurul’u terk etti. Dün gerçekleştirilen TBMM Genel Kurulu’nda TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Mersin’de katledilen Özgecan Aslan nedeniyle üzüntülerini dile getirdi ve söz isteyen bütün milletvekillerine Özgecan Aslan ile ilgili 1’er dakika söz hakkı vereceğini söyledi.

Konuşmak için kürsüye çıkan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, kürsüye Özgecan Aslan’ın fotoğrafını astı. İslam, kadına şiddete karşı konuşma yapmak için kürsüye çıktığı sırada, CHP’li çok sayıda milletvekili Genel Kurul Salonundan dışarı çıkarak protesto etti. Kürsüye çıkan ve Özgecan’ın katledilmesine ilişkin söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri tüm dünyada hala en önemli sorun alanlarından birini teşkil ediyor. Bu sorun uzun bir zaman sürecinden geçerek ne yazık ki günümüze kadar taşınmış durumda. Şiddet ne biçimde olursa olsun kadınların hayatına korku ve güvensizliği sokuyor, temel hak ve hürriyetleri kullanmalarını engelliyor. Sorun tüm dünyada tartışılıyor, her ülke kendine göre tedbirler alıyor ancak ne yazık ki şu ana kadar hiçbirimiz köklü bir çözüme ulaşabilmiş değiliz” diye konuştu. Bakan İslam’ın bakanlar sırasına geçmesinin ardından CHP’li milletvekilleri Genel Kurul’daki yerlerini aldı.


TMMOB'LU KADINLAR: ÖZGECAN İSYANIMIZDIR!
TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TMMOB Adana ve Mersin İl Koordinasyon Kurulları Kadın Çalışma Grupları, Özgecan Aslan’ın vahşice öldürüldüğü Mersin’de ‘’Özgecan İsyanımızdır’’ diyerek kadına yönelik şiddet ve cinayetleri protesto etti.
Yapılan açıklamada, “Özgecan’ın katili; diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi, devletin hemen her kademesinde ve kurumunda yer bulan kadın düşmanı gerici ve baskıcı anlayıştır” denildi.


ÖDP BAŞKANLARI ÖZGECAN İÇİN MERSİN'DE
ÖDP Eş Genel Başkanları Bilge Seçkin Çetinkaya ve Alper Taş, Mersin’de katledilen Özgecan Aslan’ın ailesini ziyaret etti.  “Ellerinizi üzerimizden çekin!” ÖDP Mersin İl Binası önünde buluşan ÖDP’liler, Özgecan’ın evine kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Avukatların da katıldığı yürüyüş sonrası ailenin avukatı ile görüştü. ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, Özgecan için açılan deftere, “Bu ülkede bir tek kadın yok ki çocukluğundan ömrünün sonuna Özgecan’ın başına getirilenlerin bir tanesini yaşamamış, taciz edilmemiş, tecavüzün sınırından kendini sıyırmamış, şiddete uğramamış olsun. Kendim dahil. Hepimize, bütün kadınlara görülen bu tehdit Özgecan’ın canına mal oldu. İyi hal, tahrik indirimlerinin yapılmamasını istiyoruz. Ellerinizi üzerimizden çekin” yazdı. Daha sonra ÖDP Mersin İl Başkanlığı’nda açıklama yapan Çetinkaya, “Eminim Özgecan’in acısını ruhunda, yüreğinde hissetmeye tek kadın yoktur. Özgecan’ın katilleri yalnız o levyeyi vuran el değil, kadınların hayatını değersizleştiren kürsülerden küfreden siyasetçilerdir. Biz Özgecan’ı ve bütün katledilen kadınları unutmayacağız. Bir kez daha söylüyoruz. Yasta değil isyandayız” diye konuştu.