AİHM’in Demirtaş’ın tutukluluğu için hak ihlali kararı verirken belirttiği ‘seçme ve seçilme hakkına müdahale’ ifadesine rağmen dokunulmazlık tezkerelerinin sayısı artıyor. Bir ayda TBMM’ye 96’sı HDP’liler için olmak üzere 104 dokunulmazlık tezkeresi sunuldu.

Muhalefet partilerine dokunulmazlık tehdidi

Hüseyin ŞİMŞEK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna yönelik hak ihlali kararında, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine vurgu yaptı. Buna da tamamına yakını muhalefet milletvekillerine ait olan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemlerini örnek gösterdi.

AİHM’in bu yönde 2018 yılından bu yana verdiği kararlara rağmen dokunulmazlığın kaldırılmasına yönelik tezkereler hız kesmiyor. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından milletvekillerine soruşturmalar açılmaya devam ediyor. TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu’na son bir ayda 104 dokunulmazlık tezkeresi sunuldu. Dokunulmazlığın kaldırılması istenen tüm isimler, muhalefet milletvekillerinden oluştu. Tezkerelerin 96’sı HDP’li milletvekilleri için hazırlandı.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na Kasım ayı sonunda tam 62 tezkere sunuldu. 24 Kasım’da sunulan tezkerelerin çoğu HDP’li milletvekillerine yönelik hazırlandı. Bu tezkerelerle İyi Partili Zeki Hakan Sıdalı, CHP’li Cavit Arı ve Aykut Erdoğdu ile MHP’li Ahmet Özyürek dışındaki 58’inde HDP’lilerin dokunulmazlıklarını kaldırılması istendi.

ARALIKTA DA HIZ KESMEDİ

TBMM’ye Aralık ayındaki ilk tezkereler, 3 Aralık tarihinde sunuldu. İyi Parti’li Lütfü Türkkan, CHP’li Aykut Erdoğdu ve Selin Sayek Böke hakkındaki tezkerelerin dışında 26 tezkere HDP’liler için hazırlandı.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na 11 Aralık günü de dokunulmazlık tezkereleri gönderildi. Bunların dördü de HDP’li ve DBP’li milletvekillerinin dokunulmazlığını hedef aldı. DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, DTK Eş Başkanı, HDP Milletvekili Berdan Öztürk hakkında birer, HDP’li bir diğer isim İmam Taşcıer hakkında ise iki ayrı dokunulmazlık dosyası hazırlandı.

İYİ PARTİ’YE BİR HDP’YE SEKİZ TEZKERE

14 Aralık’ta TBMM’ye, biri İyi Parti’li Fahrettin Yokuş, sekizi HDP’liler hakkında olmak üzere dokuz tezkere geldi.