Her yıl yüz binlerce TL verilen Türk-Sudan Tarım A.Ş. dört yıldır çalışmıyor. Muhalefet, şirketin Afrika’da tarım arayışına girmesinin nedenini sordu.

Muhalefet sordu: Afrika’da tarım yapmak kimin fikri?
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM KİT Komisyonu’nda süren kamu işletmeleri denetimlerinde, Türkiye ve Sudan hükümetlerinin anlaşmaları sonucu 2018’de kurulan, Sudan arazi tahsis etmediği için dört yıldır hiçbir faaliyette bulunamayan Türk-Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş’nin Sayıştay Raporu görüşüldü. Şirket adına toplantıya katılan yeni Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gezginç, artık bu şirket adına faaliyetleri için ücret talep etmeyeceklerini söyledi.

TBMM KİT Komisyonu’ndaki toplantıda, Sayıştay’ın şirket yöneticilerine ödenen ücretler ile ilgili tespiti gündeme geldi. Rapora göre, sadece 2020’de yöneticilere ödenen ücret, 400 bin TL’yi aştı. CHP’li Atila Sertel, “Yönetim kurulu kurmuşuz, üyeleri dört senedir arazi olmamasına rağmen, hepsi yönetim kurulu maaşlarını alıyorlar. Daha ortada tarla yok” dedi. Türkiye’de çok sayıda boş arazi bulunmasına rağmen Sudan’da tarım projesinin kimin fikri olduğunu da soran Sertel, “Siyasal istikrarın olmadığı, iç çatışmaların sürdüğü ve hükûmetlerin kurulamadığı bir ülkede kiminle, ne anlaşma yapıyorsunuz?” diye sordu.

YENİ MAAŞ KARARI

Bu sözlerin ardından, geçen yıl Eylül ayında görevlerinden ayrılan yöneticilerin yerine gelen yeni yöneticilerin ücret konusundaki kararını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gezginç, “Bakanlıkta değişim söz konusu. Bu dönemde Tarım Bakanlığı adına yönetimde yer alan arkadaşlarımızın hiçbiri huzur hakkı, herhangi bir isim adı altında para talep etmeyeceklerdir ve almayacaklardır” dedi. Gezginç, CHP’li Sertel’in, “Bugüne kadar ücret alındı mı?” sorusuna ise yanıt vermedi.

MHP’NİN DERDİ YERLİ IRK

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) denetimlerinin gerçekleştirildiği ve tarımdaki iflasın gündeme gelmesi beklenen TBMM KİT Komisyonu toplantısında, yerli ırk Türk atı talebi dile getirildi. MHP’nin “ekonomist” Milletvekili Esin Kara, yerli ırk at yetiştirilmemesini eleştirdi. Kara, “Yarışlara artık ‘Şu Türk atıdır’ diyebileceğimiz bir ırk cinsiyle girelim istiyoruz” dedi, çalışma başlatılmasını istedi. MHP’li Kara şunları söyledi: “At, Türkler için çok değerliydi. Tekrar eski Türk atını canlandırabilir miyiz, bununla ilgili bir çalışmanız var mı?”

HAYVANLARA HAPİS

Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren TİGEM Genel Müdür Vekili Sait Kocabay ise Urfa’da kurumun arazisine girdiği için hapsedilen hayvanları gündeme getirdi. “TİGEM Ceylanpınar İşletmesine hapishane kurdu, hayvanları oraya atıyor” açıklamalarının gerekçesine değinen Kocabay, yapılan işlemi doğruladı. Kocabay, uygulamanın nedeninin, hayvanların farklı tohumları arazilerine taşıması olduğunu söyledi.