Son dönemki ittifak tartışmaları temel meselelerin üstünü örterek dikkat dağıtıyor. Toplumsal taleplere odaklanmak yerine partilerin bir araya gelmelerini önüne koyan muhalefet cephesi kendi ayağına sıkıyor.

Muhalefetin önündeki tuzak

Mehmet Emin KURNAZ

İttifak tartışmaları bir süredir gündemden düşmüyor. Millet İttifakı'na yeni partilerin girip girmeyeceği, adının değişip değişmeyeceği, üçüncü, dördüncü, beşinci ittifakların kurulup kurulmayacağı gibi pek çok tartışma ülke siyasetinin ana gündem maddesi haline geldi. Bu süreçte birbirlerini sık sık ziyaret eden partilerin genel başkanları, basına boy boy fotoğraf verdi.

Her geçen gün derinleşen yoksulluğa, enerji krizine, doğal afetlere, ranta, yolsuzluk ve hukuksuzluklara rağmen gündemin ittifak tartışması üzerine dönmesinden şüphesiz en çok iktidar cephesi memnun. Doların kısmen düşmesiyle yaratılan ekonominin rayına oturduğu algısı, Saray iktidarının manipülasyon başarısı olurken muhalefetin dikkatini de dağıtmış görünüyor.

SON ANKETLER UYARI VERİYOR

Enflasyonun düşmediği, işsizliğin tavan yaptığı, milyonların en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı böylesi bir dönemde muhalefet, toplumu ikna edecek bir program ortaya koymadıkça oyun kurucu rolünü iktidara kaptırıyor. İktidarın da desteğiyle muhalefetin dağılacağı, bölüneceği, içinde çatlakların oluştuğu iddiaları sürekli gündemde tutuluyor. Hal böyle olunca da söz konusu tartışmalar ittifakın ayağına dolanıyor. Muhalefet bu tartışmalara odaklandıkça kendi ayağına sıkıyor.

Durumun ciddiyetini anlamak için son dönem ardı ardına paylaşılan kamuoyu yoklamalarına bakmak yeterli. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi ile MetroPOLL’ün yayımladığı anketlerde önceki aylara göre aralık ayında kısmi bir toparlanma söz konusu. Bu durum iktidarın, ortaya atılan ekonomik ferahlama illüzyonunun karasız seçmeni AKP’ye geri getirme noktasında hala etkisinin olabileceğine dair başta muhalefete bir uyarı niteliği taşıyor. İttifaklar meselesini toplumsal talepler üzerinden kurmak yerine partilerin bir araya gelişlerine göre tartışmak muhalefetin başarı şansını düşürüyor.

TEMEL GÜNDEM İTTİFAKIN GENİŞLEMESİ

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız CHP kaynaklarının aktardığına göre bugün ittifaka ilişkin temel gündem Millet İttifakı’nın genişlemesi meselesi. Ancak CHP içinde ittifak tartışmalarının basına yansıdığı ölçüde yoğun yaşanmadığının altını çizen kaynaklar, ittifakın geleceğine yönelik fikir alışverişlerinin de doğal olarak belli oranda devam ettiğini belirtiyor. Kaynaklar, ittifak meselesinin partilerden kaynaklanmasa bile sürekli gündemde tutulmasının ülke sorunlarının odak noktasını kaçırdığını, dikkatleri başka yöne çektiğini de vurguluyor.