AKP’nin başörtüsü tartışmalarının ardından öne sürdüğü Anayasa teklifine üç büyük muhalefet partisinden de ret kararı geldi. Muhalefetin tutumunun ardından iktidar ise bekleme kararı aldı.

Muhalefetin tutumu frene bastırdı

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP’nin başörtüsü teklifini fırsata çevirip Anayasa değişikliği yapmak için harekete geçen AKP, muhalefetin tutumunun ardından frene bastı. Daha önce hafta başında teklifi Meclis’e sunacağı kaydedilen iktidarın kararını değiştirdiği, teklifi gelecek haftalarda sunacağı açıklandı.

AKP, teklifi hafta başında Bakanlar Kurulu toplantısında ele aldı. Edinilen bilgiye göre, teklif Anayasa’nın 24’üncü ve 41’inci maddelerinde değişiklikler içeriyor. İktidar, başörtüsü özgürlüğünü Anayasa’ya açıkça yazmak isterken aile kavramı üzerinde de değişiklik planlıyor. Bu düzenlemenin içeriği ise henüz netleşmedi.

Muhalefet partilerinin teklif hakkındaki kararları da netleşmeye başladı. Böyle bir düzenlemenin Anayasa teklifi şeklinde ele alınmasını doğru bulmayan CHP, Cumhur İttifakı’na kapıları kapattı. Parti içerisinde “ret” oyu verme ya da görüşmelere hiç katılmama seçeneği üzerinde tartışmaların sürdüğü öğrenildi.

AÇILIMCILAR KUMPANYASI

İyi Parti’de de teklife dair fikirler netleşmeye başladı. TBMM Grup Toplantısı’nda Anayasa değişikliğinin bir araç olduğunu ve iktidarın aslında “yeni açılımlar” peşinde koştuğunu ifade eden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı Anayasa değişikliği kisvesiyle sokulacak yeni çomaklar ve yeni hasarların tiyatrosuna hepiniz hoş geldiniz” şeklinde konuştu.

Parti içerisinde küçük bir grubun, “Evet oyu vermemiz gerekiyorsa verelim ama bu süreç daha fazla uzamasın” görüşünü dile getirdiği ve partinin en büyük önceliğinin yaklaşan seçimler öncesinde bunun bir koz olarak kullanılmasını engellemek olduğu ifade edildi.

HDP YETERLİ BULMUYOR

Anayasa değişikliği konusunda resmi görüşünü önceki güne kadar açıklamayan HDP de tutumunu duyurdu. Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) alınan kararı açıklayan Parti Sözcüsü Ebru Günay, dar kapsamlı ve yeteri kadar müzakere edilmeyen düzenlemeyi kabul edemeyeceklerini ifade etti. AKP ile görüşmelere kapıları kapatmayan Günay, geniş kapsamlı müzakere talebinde bulundu. Sadece Meclis’te grubu olan partiler değil, tüm partilerin muhatap alınmasını isteyen Günay, “Getirin Anayasa’yla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız" dedi.

Teklifi TBMM’den geçirmek için gerekli olan 400 oya ulaşamayacağının farkında olan iktidar, 360 oya ulaşıp en azından süreci referanduma taşımayı ve bu yolla konuyu uzatarak seçimlere kadar bu kozu kullanmayı planlıyor. Muhalefetin tavrının da netleşmesinin ardından, Saray yönetiminin bir süre daha bekleyerek tartışmaları izleyeceği öğrenildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da “Önümüzdeki haftalarda sunulacak” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Anayasa değişikliği teklifi üzerine “Böylesi manevi bir değeri ve onur sembolüne karşı hangi oranda olursa olsun çıkacak hayır oylarının vebali omuzunuzda olacaktır" sözleriyle yeni Anayasa’ya destek sinyalleri verdi.