Cumhurbaşkanı adayı Gül, destek için bazı siyasi partileri ziyaret etti. GüPe CHP randevu vermezken MHP oylamaya katılacağını açıkladı. Tek destek ise DTP'den geldi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün adaylığının netleşmesi ile gözler muhalefet partilerine çevrildi. AKP MYK'da adaylığını resmen ilan eden Abdullah Gül, zaman geçirmeden muhalefet partileriyle görüşmek üzere randevu talep etti. Gül'ün randevu talebine yanıt veren ilk parti MHP olurken, dün MHP Genel Merkezi'nde yapılan görüşmede, Gül'e destek çıkmadı. MHP, Abdullah Gül'ün adaylığı ile kendi içinden bir aday çıkarmayı gündemine alırken bu adayın da eski Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu olması bekleniyor.

Gül'e destek turlarında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcıları Nükhet Hotar Göksel, Necati Çetinkaya ve AKP Grup başkanvekili Sadullah Ergin eşlik ederken, Bahçeli-Gül görüşmesi de yaklaşık 30 dakika sürdü. Gül ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "Sayın Bahçeli'ye, teşekkür ettim. Çünkü TBMM'nin bütün faaliyetlerine, çalışmalarına katılacaklarını ve aktif olacaklarını daha önceden açıklamışlardı. Seçimlerin neticesinde milletin ortaya koyduğu iradenin görmemezlikten gelinmeyeceğini kendileri de ifade etmişlerdi. TBMM'de olacaklarını ifade etmişlerdi. Türkiye'nin önünün açık olduğunu ve dolayısıyla demokrasinin çalışması gerektiğini söyledi. Hem bundan dolayı teşekkür ettim, hem ayrıca şayet TBMM beni cumhurbaşkanı seçerse, nasıl hareket edeceğimle ilgili de kendilerine birazcık bilgi verdim" diye konuştu.

Gül'ün MHP'nin ardından BBP'li Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyüpoğlu'nu ziyaret ederken, her iki milletvekilinden de destek sözü aldı. Gül'ün daha sonraki durağı ise DSP Genel Merkezi oldu. Gül DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'le yaptığı görüşmede de, 20 Ağustos'ta başlayacak cumhurbaşkanlığı seçiminde destek alamadı. Gül, Sezer'le yaptığı görüşmenin ardından "Önemli olan demokrasinin ülkemizde işlediğini, sevgi saygı içerisinde görüşlerimizi paylaşabildiğimizi göstermekti" dedi.

CHP KAPILARI KAPATTI
Siyasi partiler arasında, Gül'ün görüşme talebine yanıt vermeyen tek parti ise CHP oldu. Başından itibaren Gül'ün adaylığına karşı çıkan ve daha önceki seçimde oylamalara katılmayarak 367 krizine yol açan CHP, bu kez de Meclis Genel Kurulu'na katılmayacak. ÖDP'li İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Rize bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç ise Gül'e destek vermeyecek.

DTP'DEN YEŞİL IŞIK
Muhalefet partileri içerisinde Gül'ün adaylığına sıcak bakan tek parti ise DTP oldu. Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylamalara katılacak olan DTP, Gül'ün adaylığına "ön yargılı değiliz" diyerek yeşil ışık yakarken konuyu da yetkili organlarında tartışarak son kararını verecek.

GÜL: TARAFSIZLIK İLKEM OLACAK
Gül, saat 15.15'de ise Meclis Başkanlığı'na başvurarak cumhurbaşkanlığına adaylığını resmileştirdi. Gül başvuru yaptıktan sonra yaptığı açıklamada "Tarafsızlık kesinlikle ilkem olacak. Anayasa'da ne yazıyorsa o şekilde davranacağım. Kurumlar arasında uyumu gözeteciğim" şeklinde konuştu. EVRİN GÜVENDİK ANKARA