Muhalifle uğraşıyor ama işini yapmıyor

Hüseyin Şimşek

Televizyonlarda muhalefete yönelik, “şerefsiz, adi, köpek” gibi sözleri “eleştiri” olarak kabul edip yaptırımsız bırakan, iktidar mensuplarına yönelik eleştirel ifadelere bile üst sınırdan cezalar veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), en temel görevlerini bile yerine getiremiyor.

RTÜK’ün faaliyetlerini denetleyen Sayıştay, kuruma 1994 yılında verilen görevin 27 yıldır yerine getirilmediğini bildirdi. 1994 yılında RTÜK’e radyo ve televizyon yayınları için frekans planlamalarını yapma görevinin verildiğini kaydeden Sayıştay, o tarihten bu yana bu konuda gelişme kaydedilemediğini ifade etti. RTÜK’ün görevini yerine getirmemesinin çeşitli sonuçlarının olduğunu vurgulayan Sayıştay, “Gecikme ve aksaklıklar, kalkınma planı ve yıllık program hedeflerinin gerçekleştirilememesine neden olduğu gibi analog yayıncılıktaki işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle kaynakların verimsiz şekilde kullanılmasına yol açmaktadır” dedi.


Sayıştay’ın RTÜK hakkındaki bir diğer tespiti, güvenlik açığı hakkında oldu. Kurum bünyesinde bilgi güvenliğinin sağlanması ve yedekleme sistemlerinin kurulması konusunda eksiklikler bulunduğunu kaydeden Sayıştay, 2019 yılındaki raporda da yer alan bu eksikliğin henüz giderilmediğini ifade etti.

KENDİ İSTATİSTİĞİNİ BİLE TUTAMIYOR

Öte yandan ülkenin önemli alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kendi envanterinin kaydını bile hatalı tuttuğu, bu nedenle milyonlarca liralık hesap hatasına neden olduğu ortaya çıktı.

TÜİK’in 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporu, kurumun iç işleyişinde yaşanan sorunları ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yıl kuruma 300 masaüstü, 200 de dizüstü bilgisayar alınması için işlem başlatıldı. Toplam 500 bilgisayar için kayıt oluşturan istatistik kurumu, henüz bu bilgisayarları teslim almadığı halde ‘muayene komisyonu’ tarafından kabul edildiğine dair tutanak düzenledi ve taşınır kayıt yetkilisi tarafından taşınır işlem fişi düzenleyerek bilgisayarları kurum bünyesine alınmış olarak gösterdi. Bu işlem nedeniyle 2.9 milyon TL’lik hesap hatası ortaya çıktı.