Muhalif lider Nikol Paşinyan’ın çağrısıyla başlayan genel grev uyarınca protestocular başkentte birçok yolu ulaşıma kapattı

Muhalifler Erivan’da hayatı durdurdu

Ermenistan’da muhalif lider Nikol Paşinyan'ın parlamentodaki oylamada başbakan seçilememesi üzerine yaptığı grev çağrısı, başkent Erivan’da yaşamı durdurdu. Paşinyan’ın çağrısı üzerine göstericiler başkent Erivan'a giden bazı yolları kapattı.

Havalimanına ulaşamayan turistlerin alana yürüyerek gittikleri bildirildi. Kapatılan yollar arasında havalimanı da var. Ellerinde Ermenistan bayrağı olan protestocular, yollarda ilerlemeye çalışan araçları durdurdu. Grev nedeniyle metro istasyonları da kapandı.

Muhalif gösterileri sürükleyen Nikol Paşinyan, başbakan olmak için önceki akşam parlamentoda yapılan oylamada iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin desteğini alamamıştı. 105 sandalyeli parlamentoda 53 oya ihtiyacı olan Paşinyan 45'te kaldı ve sekiz oy farkla başbakan olamadı. Sonucun belli olmasıyla iktidar partisini Ermeni halkına savaş açmakla suçlayan Paşinyan, ülke çapında genel grev çağrısı yaptı. 42 yaşındaki Paşinyan taraftarları dışında polislerden de gösterilere katılmalarını istedi. Geçen haftaki gösterilerde bazı üniformalı askerler sokağa inmişti.

Seçilirse erken seçim
Çıkış İttifakı'nın lideri olan Paşinyan, başbakan seçildiği takdirde ülkeyi erken seçime götüreceğini söyledi. Paşinyan, “Tek gücüm, halkım, pes etmeyeceğiz. Greve ve sivil itaatsizliğe devam edeceğiz” dedi. Başbakan adayı olup olmayacağı sorusuna , “Düşünecek ve müzakere edeceğiz” yanıtını veren Paşinyan, erken seçimlere gidilmesi durumunda, boykotu düşünebileceklerini belirtti.

Ermenistan'ı krize götüren kriz, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın görev süresi bittikten sonra başbakanlığa aday olmasıyla başladı. Zira, üç yıl önceki anayasa değişikliğiyle başbakanın yetkileri olağanüstü şekilde artırılırken cumhurbaşkanının yetkileri tırpanlandı. Bu değişiklik sırasında Sarkisyan, başbakanlığa aday olmayacağını ilan etti.

Ancak üç yıl sonra adaylığını açıklaması, on binlerce göstericiyi sokağa dökmeye yetti. Sarkisyan başbakan seçilse de ülkeyi çalkalayan gösteriler nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.