Google Play Store
App Store

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan Bakanlık anket çalışması başlatıldığını duyurdu. Prof. Dr. Çelik, tespit komisyonunun hükümet tarafından işlevsizleştirildiğini belirtti: Muhataplarıyla konuşmak zorundalar.

Muhatapsız süreç başlamaz
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Gelecek yıl geçerli olacak asgari ücrete ilişkin hükümetten adım atıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanıp çalışmalarına başlamasına yaklaşık üç hafta kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı beklentilere ilişkin araştırma başlatılacağını açıkladı.

2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak bu araştırmada asgari ücret beklentileri tespit edilerek değerlendirilecek.

Asgari ücret belirleme çalışmaları çerçevesinde derlenen anket sonuçlarının, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

Bakanlık, 2022 yılında da asgari ücreti belirleme çalışmaları sürecinde Türkiye genelinde akademik bir kadronun gerçekleştirdiği asgari ücret araştırması yapmıştı.

ÇALIŞMA BÖYLE BAŞLAMAZ

Asgari ücret tespit sürecinin böyle başlayamayacağını belirten Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, hükümetin Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu işlevsiz hale getirdiğini söyledi.

Son yıllarda hükümetin tek başına asgari ücreti belirliyormuş havası estirdiğini belirten Çelik, “Hükümet asgari ücrete ilişkin adım atacaksa bunu üçlü danışma kurulu ile istişare yapabilir. Bakanlığın, işçi ve işveren sendikalarından oluşan bu kurulla biraraya gelerek beklentileri tespit edebilir. Anket yoluyla değil muhataplarıyla konuşmak zorunda” şeklinde konuştu.

Çelik, önümüzdeki yıl seçimlerin olması nedeniyle hükümetin asgari ücrette daha büyük bir artış yapma ihtimalinin de bulunduğuna dikkat çekti. Asıl meselenin yüzde 50 oranındaki asgari ücretli sayısında olduğunu vurgulayan Çelik, “Asgari ücrette işler karışmış durumda. Asgari ücretlilerin oranının bu kadar yüksek olmasının değişmesi lazım” ifadelerini kullandı.

BEKLENTİLER ŞEKİLLENİYOR

Komisyon toplanmadan Bakanlığın hamlesi tartışmaları beraberinde getirirken asgari ücrete yönelik beklentiler de şekillenmeye başladı.

Yeni yıl zammında son 6 aylık enflasyon oranı belirleyici olacak. İktidara yakın basın kaynalarında bu oranın yüzde 40-50 aralığında olacağı yazılmaya başlandı. Kulislerde yeni asgari ücretin refah payı ile birlikte 8 bin liranın altında olmayacağı yönünde.

2022, asgari ücrete en yüksek zam yapılan yıllardan biri olmasına rağmen aynı zamanda dar gelirlilerin geçim sıkıntısını en çok hissettiği yıllardan biri de oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinde yer alan 27 Avrupa ülkesi arasında Türkiye, Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke konumunda yer alıyor.

Türk-İş’e göre ekim ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 7 bin 425 TL'ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 24 bin 185 lira olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırının yarısı 12 bin 92 lira.

Asgari ücretin bu seviyeye gelmesi için 2,19 katına çıkarılması gerekiyor. Başka bir deyişler yüzde 100’den fazla artış yapılması gerekiyor.

***

BAKAN TİSK’LE GÖRÜŞTÜ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve asgari ücret konuşuldu. TİSK'ten yapılan açıklamada, "Toplantıda EYT, asgari ücret ve çalışma hayatındaki güncel konular ele alınarak konfederasyonumuzun görüş ve önerileri aktarıldı" denildi.