Mühendis ve mimarların sorunları değişmedi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), ‘Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ olarak ilan edilen 19 Eylül 1979’daki iş bırakma eyleminin 43’üncü yılı dolayısıyla Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklamaları yaptı. Ankara’da MMO Eğitim ve Kültür Merkezi’nde önünde yapılan açıklamayı, TMMOB İl Koordinasyonu adına Ali Göktaş okudu.

Göktaş, “Bundan tam 43 yıl önce meslektaşlarımızın yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde, maden ocaklarından enerji santrallarına, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretim durdurulmuştur. Aradan geçen uzun yıllara rağmen gerek kamuda gerek özel sektörde tüm meslektaşlarımız, giderek daha zor koşullarda çalışmaktadır. Herkes bilsin ki bedeli ne olursa olsun halkımız için mücadele etmekten bir adım bile geri adım atmayacağız”diye konuştu.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise mühendislerin bir günlük iş bırakma eylemini örgütleyen eski TMMOB Başkanı Teoman Öztürk’ü anarak, “Mühendis Mimar Dayanışma Günü’müz, bundan 43 yıl önce bir eyleme dayanıyor. Ancak o günden bugüne biz mühendislerin, mimarların, bu ülkede emeğiyle geçinenlerin sorunları çok fazla değişmedi. Tıpkı bu ülkede yaşayan toplumsal kesimler gibi bizler de yatırımsızlıktan, üretimsizlikten doğrudan etkileniyoruz. Yıllardır meslek alanlarımızın liberal politikalarla aşındırılmasına, özel sektörde çalışan yeni genç arkadaşlarımız çok fazla maruz kalıyor. Buradan bir kez daha sesleniyorum. Kamuda mimar, mühendis, şehir plancısı artırılsın. Mesleki denetimlerimizde önümüze koyan engeller ortadan kaldırılsın. SGK’nın tek yanlı olarak iptal ettiği asgari ücret protokolü yeniden yaşama geçirilsin" ifadelerini kullandı.

ANKA