Müjdat Gezen Sanat Merkezi, kimliği belirsiz bir kişi tarafından kundaklandı. BirGün’e konuşan Gezen, “Bu yangın çabuk söner ama bizim içimizdeki cumhuriyet ateşi sönmez. Hayır demeye devam edeceğiz” dedi.

Müjdat Gezen: Bu ateş söner, içimizdeki  cumhuriyet ateşi sönmez

Uğur Şahin
ugursahin@birgun.net

Geçen günlerde gerici Akit’in hedef gösterdiği, Kadıköy’deki Müjdat Gezen Sanat Merkezi dün kundaklandı. Bölgedeki yurttaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiyenin müdahalesi sonucunda yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının ardından olay yerinde yapılan ilk incelemede, sanat merkezinin bahçesinde şişe, çöp kovalarında plastik eldiven bulundu. Sanat merkezinin ve çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarını incelemeye alan ekipler, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Hayır demeye devam edeceğiz

Adını taşıyan sanat merkezinin kundaklanmasıyla ilgili olarak BirGün’e konuşan Müjdat Gezen, Yeni Akit ve Burhan Kuzu'nun kendisini hedef gösterdiğinin altını çizerek, “Burayı yaktılar ama itfaiye beş dakikada söndürdü. Bu yangın çabuk söner ama bizim içimizdeki cumhuriyet ve Mustafa Kemal ateşi sönmez. Tıpkı Mustafa Kemal’in dediği gibi; ‘Bunlar geldikleri gibi, giderler.’ Burhan Kuzu’nun ve Yeni Akit’in hedef göstermesi de var. Okulda faaliyetimiz devam ediyor, edecek. Biz, ‘hayır’ demeye de devam edeceğiz” dedi.

Soruşturma başlatıldı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosu da saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “20.02.2017 tarihinde saat 01.30 sıralarında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde kimliği belirsiz bir şahıs tarafından yanıcı madde dökülmek suretiyle çıkarılan yangın sonucunda olaya anında müdahale edilerek yangın daha fazla büyümeden kontrol altına alındığı ve binada maddi hasarın meydana geldiği tespit edildi” denildi. Açıklamada, “Olay yerinden elde edilen kamera görüntülerindeki failin kimlik tespiti ile yakalanmasına yönelik başsavcılığımızca güvenlik güçlerine gerekli talimatlar verilmiş ve geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Kılıçdaroğlu Gezen’i aradı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tiyatro sanatçısı ve eğitimci Müjdat Gezen'i telefonla aradı. Kılıçdaroğlu, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne yönelik saldırı hakkında Gezen'den bilgi aldı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, telefon görüşmesinde Gezen'e, sanat merkezi öğrencilerine ve çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Nazi Almanyası gibi

Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni ziyaret eden ve incelemelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise şöyle konuştu: "Dün Nazi Almanya’sında yakılan tiyatro ve sanat merkezlerini gördüm. Bunların artık tarihteki yerini aldığını düşünürken, uçaktan indiğimde Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin yakıldığını öğrendim. Sanata, tiyatroya düşman olan gericiler, aydınlık Türkiye mücadelemizden bizi vazgeçilemez."

Destek yağdı

Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin kundaklanmasına sosyal medya üzerinden tepki yağdı. Sanatçılardan Genco Erkal, saldırıyı "utanç verici" olarak niteleyerek, “İstenirse suçlu derhal ortaya çıkarılır. Niyetleri varsa tabii" ifadelerini kullandı. Oyuncu Şevket Çoruh, “Korkmuyoruz, korkutmazsınız. Yanarak çoğalırız, inadına sanat, inadına özgürlük” derken Barış Atay ise, "Diri diri sanatçıları yaktınız, yakana alkış tuttunuz. Sanat kurumu mu yakmayacaksınız?" ifadelerini kullandı.

***

Gerici Akit boş durmadı

Gerici Yeni Akit ‘gazetesi’, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne yönelik saldırı için "P…..nk Müjdat'a büyük şok" başlığını kullandı. Yandaş Yeni Akit’in paylaşımı büyük tepki çekerken, Basın Konseyi de konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. “Müjdat Gezen'e küfür edilmesini şiddetle protesto ediyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin, kanlı ve karanlık ellerce, hiç tereddüt edilmeden kapısına benzin dökerek kundaklanması ürkütücüdür. Medyanın nefret söylemiyle, bu tür tahrik edici yayından kaçınılması gerektiğini, bu olaydaki örneklerle bir daha hatırlatıyoruz.” Basın Konseyi, Alman Die Welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel’in bir haftadır gözaltında olmasına da değindi. Bu durumun basın özgürlüğündeki olumsuz durumun dünyaya yansıtılması anlamına geldiği vurgulandı. Konsey ayrıca, 44 yıllık Gırgır Dergisi'nin, bir karikatür nedeniyle kapatılmasının binlerce işsiz gazeteci ve çizerlere yenilerinin eklenmesine neden olduğu ifade etti.