Cumhurbaşkanı Erdoğan, satranç oyuncusu titizliğiyle ülkenin gelecek asrını planladıklarını iddia etti. Yaratılan toplumsal krizde milyonların gözü müjdeli haberlere kenetlenmişken iktidar bu kez kurtarıcı rolünü kaparak halktan oy devşirmeye çalışıyor.

Müjde paketinden sadaka çıktı
Erdoğan her konuşmasında halka yeni bir ‘müjde’ veriyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Ekonomik kriz nedeniyle kaybettiklerini geri almak isteyen çiftçi, öğrenci, ücretli, esnaf, emekli gündeme göre Kabine toplantılarının meraklı bekleyeni oluyor. İktidar ise seçim yoluna giren ülkede müjdelerle bezeli sopayı krizle boğuşan halka uzatarak kurtarıcı rolünü kapmaya çalışıyor.

İktidarın ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ adı altında uyguladığı politikalar, toplumun her kesimini derinden etkilerken AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada “Pahalılığın getirdiği sıkıntılarımız olmakla beraber kararlılığımız daha büyük. Muhalefet toplanıp dağılmaktan başka hiçbir iş yapmazken biz, usta bir satranç oyuncusu titizliğiyle ülkemizin gelecek asrını planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Seçim atmosferi yaklaştıkça politik tercihlerle yaratılan ekonomik krizin farkına varan iktidar, bir dizi paket açıklamaya başladı.

Erdoğan, önceki gün Kabine toplantısının ardından da bu paketlerden birini ‘müjde’ olarak açıkladı. Bu kez müjdenin alıcısı öğrenciler ve esnaf oldu. Ailelerinden uzakta eğitim gören üniversite öğrencilerine ulaşım desteği verileceğini açıklayan Erdoğan, esnaf ve sanatkârları kapsayan yeni kredi kampanyasının detaylarını paylaştı. 100 milyar liralık kredi kampanyası başlatıldığını duyuran Erdoğan, “Kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, işyeri edindirme taşıt kredisini 1,5 milyona yükseltiyoruz” dedi.

Üniversite öğrencilerine de yılda 2 defa verilecek destekten 150 bin öğrencinin yararlanacağını belirten Erdoğan, “Öğrencimiz ailelerinin yanına herhangi bir yük getirmeden gidecek” diye ekledi.

Hükümet krizlerin nasıl oluştuğunu görmezden gelerek yeni müjdelerle adeta toplumsal krize pansuman yapıyor. Son dönemde hemen her kesimden yurttaşı ilgilendiren krize yönelik açıklamalar da gelmeye başladı.

Önce yüksek enflasyon, konut maliyetlerindeki artış, konutun bir yatırım aracına dönüşmesi gibi nedenlerle konut ve kira fiyatlarındaki kontrolsüz artışa müjde geldi. Ortaya çıkan barınma krizine “Dünyanın En Büyük Konut Projesi” ile mücadele edileceği açıklandı. Konut sahibi olma hayali kuran milyonlar rekor düzeyde başvuru yaptı.

MÜJDENİN BİLE MÜJDESİNİ VERİYORLAR

Faiz indirimleriyle başlayan süreçte dolar kuru 8,9 liradan 18,58’i geçerek tarihi yüksek seviyelerde işlem görmeye başladı. Ekonomi yönetimi yüksek dolar kurunu avantaja dönüştürme hayali kurarken tam tersi oldu. Pahalılaşan ithalat nedeniyle bir yılda girdi maliyetleri uçuşa geçti. Hemen her alanda yaşanılan kriz iktidar cephesi tarafından ‘küresel gelişmelere’ bağlansa da gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olan ülke Türkiye. Artan girdi fiyatları nedeniyle üretemez hale gelen çiftçiler bu kez iktidardan gelecek bir ‘müjde’ye kilitlendi. Müjdenin müjdesi ise önden geldi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda ‘sürprizler’ açıklayacağını şu sözlerle duyurdu: "Çiftçimize bir sürpriz açıklayacağız. Desteklerle ilgili her gün yeni bir açıklama yapılıyor. Özellikle tarımın bu dönemde çok önemli bir noktaya geldiğini hepimiz biliyoruz. O yüzden tarımda görev yapan, tarımda çalışan çiftçimize, köylümüze her zaman destek vermeye de devam ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız da bu konuda çok ciddi bir şekilde çalışmalar yapıyor. Bizler de Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak hem Tarım ve Orman Bakanlığımızla beraber hem de diğer bakanlıklarımızla beraber bu konuda ‘nasıl kolaylaştırırız, nasıl destek oluruz’ diye çalışmalar yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte yeni sürprizlerimizi açıklayacak Sayın Cumhurbaşkanımız."

EYT’LİLERİN SÜPRİZİ ARALIKTA

Bugüne kadar kapıların kapatıldığı emeklilikte yaşa takılanlar için de ‘müjde’ hazırlığı yapılıyor. Prim ve sigortalılık sürelerini tamamlayan fakat 1999 yılında getirilen yaş koşuluna takılan milyonlarca SSK ve Bağ-Kur’lunun gözü kulağı aralık ayında gelmesi beklenen müjdeli haberde.

ÜÇ SENE İÇERİSİNDE YENİDEN ZAMLANDI

Yılbaşında yüzde 50’lik zamla 4 bin 200 TL olan asgari ücret yüksek enflasyon karşısında satın alma gücünü daha ilk aydan kaybetmeye başladı. Asgari ücret eridikçe toplumsal baskı arttı. Temmuz ayında bir ‘müjde’ ile asgari ücret uzun yılların ardından ilk kez sene içerisinde yeniden zamlandı. Şimdi ise aralık ayında açıklanacak yeni asgari ücretin tartışmaları başladı. Kulis bilgileri çok ciddi bir artış olacağı yönünde. Şimdiden sonra milyonlarca ücretlinin, memurun emeklinin gözü kayıplarını telafi edebilecekleri bir ücret zammında.