Mülkiyeliler Birliği Lokali’nde aşı şartı

BirGün/EGE

Covid-19 salgınıyla mücadelede aşı karşıtlarına karşı yaptırımlar uygulanması gerektiği fikri İzmir’de ilk kez Mülkiyeliler Birliği İzmir Lokali'nde hayata geçirildi. Lokalin işletmecisi Kemal Özkaçar, kapıya astığı “Aşı olmayan giremez” yazısıyla, lokalin aşı olmayanlara hizmet vermeyeceğini açıkladı.

Aldığı kararı lokale gelen kişilerin desteklediğini belirten Özçakar, aşı karşıtlarının kendisine sosyal medya üzerinden çeşitli hakaretler ettiğini ve yurtdışından fon aldığı gibi ithamlarda bulunduğunu söyledi.

Özçakar, “Uçak bileti alıp seyahate çıkarken, sizden aşı durumunuzu belgelendirmenizi istiyorlar. HES kodu isteniyor, PCR testine tabii tutuyorlar. Binlerce insan, yüzlerce sağlık emekçisi hayatını kaybetmişken aşıyı yok saymanın herhangi bir mantıklı açıklaması yok. Biz ‘Aşı olmayan giremez’ derken bir ötekileştirme yapmaya çalışmıyoruz. Tam aksine insanları aşı olmaya teşvik etmeye çalışıyoruz. Sağlığımız için, pandemiden kurtulmak için aşı yaptırmak zorundayız. Aşı yaptırmayanlara hizmet vermeme kararımız çok büyük çoğunluktan takdir geldi. Bu da doğru karar verdiğimizi gösteriyor” dedi.

Tabip odalarının ve bilim insanlarının uyarılarını önemsediğini vurgulayan Özçakar, şunları söyledi: “Ben işletmenin gıda güvenliği ve hijyen kurallarının uygulanması konusunda ne kadar sorumluysam mekânın toplumsal sağlığından da o derece sorumluyum. Pandemi bir toplum sağlığı sorunu. Aşı olmak bireysel bir tercih değil, toplumun bütününü ilgilendiren bir mesele. Aşı olmadan önce her gün sağlık emekçileri hayatlarını kaybediyordu. Aşı olduktan sonra ölümler durdu. İnsanların en başta bunu görmesi lazım. Herkesin aşılanmasının ardından 1.5 yıldır toplum olarak çektiğimiz bu eziyetin son bulacağını düşünüyoruz. Aşı karşıtları yüzünden masum insanların hayatları riske girmemeli. Bu konuda ortak bir tavır sergilemeliyiz.”