İzmir Barosu ve Emek Partisi İzmir İl Örgütü, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için basın açıklaması düzenledi. Açıklama sonrası denize karanfil bırakıldı.

Mülteci hakları için birleşik mücadele çağrısı

Gonca YILDIZ

İzmir Barosu ve Emek Partisi, İzmir Barosu önünde 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. İzmir Barosu adına açıklamayı okuyan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukat Ayşegül Karpuz, “Bugün Türkiye’de İçişleri Bakanlığı resmi rakamlarına göre; yaklaşık 3,5 milyon iltica hakkına erişmek isteyen kişi yaşamaktadır” dedi.

Konuşmasında Suriye iç savaşının altını çizen Karpuz, “Mülteci nüfusumuzun büyük çoğunluğunu en yakın tarihte yaşanan Suriye İç Savaşı nedeniyle ülkemize kitlesel şekilde gelen geçici koruma rejimi altındaki Suriye uyruklu bireyler oluşturmaktadır. Gelinen süreçte halen Birleşmiş Milletler Mültecilik Yüksek Komiserliği tarafından Suriye’nin güvenli bir ülke olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmamıştır. Suriye Savaşı’nın mağduru bu insanlar, 9 yılı aşkın süredir belirsiz ve öngörülemeyen geçici korumaya tabi olarak yaşamaktadırlar. Bu statü, kesinlikle vatandaşlık ya da ülkemizde kalıcı oturum izni sunan herhangi bir hak tanımamaktadır. Suriye uyruklu olup eğitim düzeyi yüksek olan, Türkiye’ye yatırım yapan ve de Türk vatandaşı ile evli olduğu için vatandaş olabilen sadece 200 bin kişi olduğu resmi makamlarca açıklanmıştır. Geriye kalan 2 milyonu aşkın kişinin geleceği hala belirsizdir. Suriye’deki savaşın sonlandığına ilişkin ne ulusal ne de uluslararası resmi bir çağrı yapılmıştır. Bu duruma rağmen Türkiye'deki geçici koruma rejimi gerekçe gösterilerek, bu kişilerin kalıcı statü talep etme ve iltica hakları engellenmektedir” diye konuştu.

'IRKÇI VE AYRIMCI SÖYLEMLERİN KARŞISINDAYIZ'

Karpuz şunları söyledi: “Dünya Mülteciler Gününde siyasi parti liderlerine, milletvekillerine, gazetecilere, sanatçılara, sosyal medya kullanıcılarına sesleniyoruz: Toplumda yer alan belirli bir grubu, salt ırkına ve yabancılık olgusuna dayalı olarak hedef göstermek suçtur! Ana akım ve sosyal medyada sürekli pompalanan ırkçı dalgaya kapılmamalı, ırkçı nefret söylemlerinin önüne geçmeliyiz. İzmir Barosu olarak; hukuku, aklı ve insan haklarını herkes için her koşulda savunacağımızı, ülkemizdeki mültecilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemlerin karşısında olduğumuzu bir kez daha yüksek sesle haykırıyor; ulusal ve uluslararası tüm siyasi odakları göç sorunun nedenlerini sorgulamaya, göç nüfusu ve barış diplomasisi için politika ve hukuk üretmeye çağırıyoruz.”

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise Emek Partisi’nin hazırladığı göç izleme raporunu İzmir Barosu önünde açıkladı. Raporda mülteci işçilerden kadın ve çocukların yaşam koşullarına, eğitim ve sağlığa erişimden medyanın diline, geri gönderme tartışmalarından sığınmacıların hukuki statülerine kadar çeşitli başlıklar ele alındı. Açıklama sonrası Ege Denizi'nde hayatını kaybeden mülteciler için denize karanfil bırakıldı.