İran’daki protestolarda sağ gözünü kaybeden, başında ve sol gözünde 8 mermi kalan Zanyar Tondro Muğla’daki kampta yaşam mücadelesi veriyor. Kampta durumu kötüye giden Tondro’nun ailesi “Oğlumuzu kurtarın” diyor.

Mülteci kampında yaşam savaşı
Yunanistan karasularında alıkonulan mülteciler Türkiye’ye geri gönderiliyor. (Fotoğraf: AA)

Asena TUNCA

İran’da Mahsa Amini protestoları esnasında sağ gözünü kaybeden, başında ve sol gözünde toplam 8 mermi kalan Zanyar Tondro tedavi için gereken ihtiyaçlarının karşılanmadığı Muğla’daki mülteci kampında tutuluyor. Hayati ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan Tondro bir de İran’a sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Mahsa Amini’nin molla rejiminin ahlak polisleri tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda, Piranşehr’deki eylemlere katılan ve Devrim Muhafızları’nın saldırısında gözünü kaybeden 18 yaşındaki Tondro’nun tedavi için İtalya’ya gitmeye çalışırken bindiği gemi Yunanistan’da durduruldu ve Türkiye karasularına gönderildi. Hayati riski olan Tondro, Muğla’da kampta tutuluyor.

Zanyar TondroZanyar Tondro

KAÇMAK ZORUNDA KALDI

BirGün’e konuşan Tondro’nun ailesi yaşananları şu ifadelerle anlattı: “Zanyar protestolara Piranşehr’de tarım alanlarının bulunduğu sokakta katıldı. Bu sokakta 12 Ekim günü bacağına ve sırtına 24 metre mesafeden 32 kurşun isabet etti. İkinci kez de daha önceki günlerde kimliği tespit edildiği için hedef alınarak 3-4 metrelik bir mesafeden vuruldu. Zanyar hayatını kurtarmak ve tedavi olmak için kaçmak zorunda kaldı. İtalya yolundayken Yunanistan’da durdurulan gemi Türkiye’ye gönderildi.”

Oğullarıyla gurur duyduklarını belirten ve oğullarının durumunu takip etmek için Türkiye’ye gelen aile üyeleri 4 gündür Türkiye’de, Zanyar’ın yanında. Aile Zanyar’ın son durumuna ilişkin, “Kurşunlar Zanyar’ın beynine yakın yerde. Vücudunun sol tarafı iyi çalışmıyor ve denge kuramıyor. Acı çekiyor, çok fazla konuşmuyor ve yüzüne bakmak istemiyor. Oğlumuz kurtarılmalı” ifadelerini kullandı. İranlı Kürt Gazeteci Zara Jalilian ise, “Zanyar İran’a geri gönderilmemeli. Türkiye’deki milletvekilleri ve hak savunucuları Zanyar’a sahip çıkmalı. Ölüm cezasına çarptırılan, zehirli yiyecekler verilerek öldürülen tüm tutsaklar ve protestocular gibi Zanyar’ın da hayatı tehdit altında” dedi. Tondro için yardım çağrısında bulunan İranlı Sanatçı Ashkan Khatibi, “Türkiye’deki sanatçılar, ünlüler ve milletvekilleri Zanyar’ın ihtiyaçlarını duymalı ve onun İran’a gönderilmesini engellemeli. Hak savunucuları ona sahip çıkmalı. Herkesi Zanyar’ı kurtarmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Zanyar Tondro için dün atanan avukatın vekâletnameyi teslim etmesinin ardından Zanyar’ın kamptan ayrılması kararının verilmesi için yetkililerle görüşeceği öğrenildi.