Birleşmiş Milletler’in yayımladığı rapora göre, dünya genelinde mülteci konumuna düşen kişi sayısı bir önceki yıla göre 9 milyon kişi artarak 79,5 milyona ulaştı. Dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturan bu sayı, 10 yılda neredeyse iki kat arttı

Mültecilerin trajedisi katlanarak artıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünyada geçen yıl zorla yerlerinden edilerek göçmen olan kişilere dair veriler içeren yeni bir rapor yayımladı. Küresel Eğilimler Raporu’na göre, 2019 yılında evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 9 milyon kişi arttı. Mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı ise 79,5 milyona ulaşarak neredeyse dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturdu. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Daha önce bu denli yüksek bir rakam görülmedi” dedi.

BEŞ ÜLKE KRİTİK

BMMYK tarafından 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü öncesinde yayımlanan Küresel Eğilimler Raporu’nda, savaş, çatışma ve zulüm nedeniyle geçen yıl dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının görülmemiş seviyeye ulaştığına dikkat çekildi. 2010 yılında dünyada zorla yerinden edilenlerin sayısının 41 milyon olduğu anımsatılan raporda, aradan geçen 10 yılda bu sayının neredeyse iki katına çıktığına işaret edildi. Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar’ın dünyanın en fazla mülteci konumuna iten beş ülke olduğu belirtildi.

GIDA GÜVENSİZLİĞİ

Raporda, 1990’lı yıllarda ortalama 1,5 milyon mültecinin evine dönebildiği hatırlatılarak, son 10 yılda ise bu rakamın 385 bin civarına düştüğüne dikkat çekildi. Yerinden edilmiş insanların yüzde 80’inin akut gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeden etkilendiği belirtilirken, dünya mültecilerinin yüzde 77’sini Afganistan’ın oluşturduğu kaydedildi. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) korumasındaki 5,6 milyon Filistinli mültecinin de rapora dahil edildiği belirtildi.

KANADA’YA YERLEŞTİLER

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, rapora ilişkin BM Cenevre Ofisi’nde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi. Daha önce bu denli yüksek bir sayıya ulaşılmadığını hatırlatan Grandi, “79,5 milyon yerinden edilmiş kişi var. Bu çok önemli sayıya daha önce hiç ulaşmadık. ABD’ye yeniden yerleştirme önemli ölçüde azaldı. Bugün en büyük yeniden yerleşim ülkesi Kanada” açıklaması yaptı. Rapora göre, geçen yıl Kanada 31 bin 100, ABD 27 bin 500 ve Avustralya ise 18 bin 200 mülteciyi kabul etti.