20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kısmi yasak ve baskılara rağmen bugün başladı. DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen ve Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu “Yasakları kabul etmiyoruz” dedi.

Munzur festivali başladı: ‘Yasaklara boyun eğmeyeceğiz’
Türkiye’nin dört bir yanından Dersim’e otobüsler kaldırıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali kısmi yasak ve baskılara rağmen bugün başladı. Yasaklarla ilgili konuşan Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Sekreteri Hasan Şen, "Munzur Kültür ve Doğa Festivali Dersimlilerin tarihine, kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasıdır. Yasakçı bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Halkımızı festivale sahip çıkmaya çağırıyoruz, bir kez daha yasaklara boyun eğmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz" dedi.

2020 ve 2021 yıllarında pandemi şartlarından dolayı yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali bugün "Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz" sloganıyla başladı. 24 Temmuz’a kadar devam edecek festival kapsamında, "Eşitlik, özgürlük ve demokrasi ekseninde siyasal durum ve görevlerimiz", "Alevi inancı temelinde eşit yurttaşlık", "Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklamalara karşı sanatı savunuyoruz” başlıklı panellerin yanı sıra, konser ve çocuklara özel etkinlik ve sergiler de düzenlenecek.

VALİLİKTEN YASAKLAR

Festival öncesinde ise valiliğin yasakları gündeme geldi. Festival’de sahne alacak Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserleri valilik tarafından yasaklandı. Festival Tertip Komitesi'nin yurtların misafirlere açılması ve stadyum konserine ilişkin talebi ise festivale 3 gün kala reddedildi. Belediyeye gönderilen yazıda, yurtların ve stadyumunun tahsis edilmeyeceği aktarıldı. Yazıda ayrıca, yozlaşmaya karşı Sanat Sokağı'ndan başlayarak Seyit Rıza Meydanı'na kadar sürmesi planlanan yürüyüşe de izin verilmediği belirtildi.

KENTE ALINMADILAR

Festival için Dersim’e gelen Grup İsyan Ateşi’ni Mut Köprüsü’nde durduran polisler, grubun kente girişine izin vermedi.

Festivalle ilgili konuşan DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, "Munzur Kültür ve Doğa Festivali, 22 yıl önce OHAL koşullarında sokağa çıkma yasaklarıyla oluşturulmaya çalışılan korku çemberine, 1994 köy boşaltmalarına, barajlara, HES projelerine ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu. Festival, 22 yıldır tüm baskı ve engellemeleri bugünlere kadar taşındı. Festival, Dersimlilerin tarihine, kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasıdır" diye konuştu.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Şen, festivale getirilen yasakların ise keyfi olduğunu söyleyerek, "Anayasaya da aykırı bu karar. Grupların Dersim'e girmesine izin verilmemesi de seyahat özgürlüğüne bir darbedir. Bu yasakları tanımıyoruz. Doğayı, yaşamı ve sanatı savunuyoruz diyerek oluşturduğumuz temaya da bir saldırı bu yasaklar. Halkı bir araya getiren, pikniklere, festivallere ve sanata da tahammüllü olmayan yasakçı bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Yasaklanan çevre yürüyüşümüzü de yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. Halkımızı festivale sahip çıkmaya çağırıyoruz, bir kez daha yasaklara boyun eğmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise festival tertip komitesi ve demokratik kitle örgütlerinin aldığı karar doğrultusunda devam edeceklerini belirterek, “Valilik kurumunun bize bildirdiği 5 konu ile ilgili yasaklama kararına karşı festivalimizi biz hiç bozmadan, değiştirmeden yapmak için çaba harcıyoruz. Vali beyin bu yasakçı kararları geri almasını talep ettik. Mevcut yasaklı programı kabul etmeyeceğimizi bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

FESTİVAL KONSER PROGRAMI

21 TEMMUZ PERŞEMBE

Merkez: Dersim Belediyesi Çocuk Korosu, Ozan Serdar (Zülfü Engin), Rewşan Çeliker Gürbüz, Grup Vardiya sahne alacak. (Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserleri yasaklandı)

Ovacık: Mehmet Ekici, Özlem Kayaoğlu Gür, Esra Öztürk, Pınar Aydınlar, Grup Munzur, Ahmet Aslan, Cem Adrian

munzur-festivali-basladi-yasaklara-boyun-egmeyecegiz-1042508-1.

22 TEMMUZ CUMA

Merkez: Behzat Firik Kültür Merkezi Çocuk Korosu, Doğan Çelik, Hıdır Bakır, Şenol Akdağ, Musa Baki, Ruken Yılmaz

Ovacık: Devzer Halk Oyunları, Gürsel Ekici, Fırat Eren, Erkan Yavuzer, Grup Sarya, Yılmaz Çelik, Işık Berfin, Ufuk Coşkun, Aram Serhat, İlkay Akkaya

Pertek: Manuş Baba, Oğuz Aksaç, İstanbul Pink Orchestra, Ayfer Düzdaş, Cihan Çelik, Esra Öztürk, Ufuk Coşkun, Kaya Aslantepe, Pınar Aydınlar, Şavaklı Ayşe, Hüsüyen Türküdenizi

23 TEMMUZ CUMARTESİ

Merkez: Klamlar ve Deyişler, Maviş Güneşer, Zeynep Kılıç, Ceren Aytaç, Sena Dersimi, Vardan Hovanissian, Anadolu Quarted eşliğinde Mehtep Arslanargun

Hozat: Selçuk Balcı, Arzu, Grup Munzur, Oğuz Aksaç, Serap Ertekin, Ufuk Coşkun, Yerel sanatçılar

24 TEMMUZ PAZAR

Merkez: Dersim Şehir ve Fındıklı Belediyeleri Korolarının ortak dinletisi, Grup Gündoğarken, Haydar Bayar, Ayşe Tütüncü, Grup Munzur, Metin Kemal Kahraman, Mikail Aslan