PKK'nin silahlı kanadı HPG'nin Lideri Murat Karayılan, Kobanê saldırısıyla birlikte "süreç"in anlamsızlaştığını, hatta bittiğini açıklarken, son sözü Abdullah Öcalan'ın söyleyeceğini vurguladı

Murat Karayılan: 'Süreç bitmiştir!'

Halk Savunma Merkezi (HPG) komutanı Murat Karayılan, Kobanê saldırısının IŞİD ve Türkiye'nin ortak saldırısı olduğunu belirterek, "Türk devletinin çözümde samimi olmadığı netleşmiştir. Bu süreç artık anlamsızlaşmıştır. Doğrusu bitmiştir. Ama son sözü Önder Apo söyleyecektir. Bu yapılan bir savaş ilanıdır" dedi.

ANF'nin haberine göre, Sterk TV'ye konuşan Karayılan, YPG’nin Rojava’nın tamamında savaşı yayan bir politikayı uyguladığını ifade ederek bu planla IŞİD ve AKP’nin ortaklaşa bir şekilde Kobanê’yi düşürmesini engellemeyi değil tersine Til Ebyad’ı almayı amaçladığını söyledi.

"Türkiye ve IŞİD’in tüm çabaları Kobanê’yi düşürmeye dönüktür. Ardından ise Türkiye uluslararası güçlere tampon bölge önerisi yapacak ve böylece Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturacak" diyen Karayılan, Türkiye ile IŞİD'in bu konuda anlaştığını, rehinelerin serbest bırakılmasının da bu planla bağlantılı olduğunu iddia etti:

"Ne zaman ki IŞİD Kobanê’ye 8 km. yaklaştı, o zaman Til Ebyad’da rehineleri Türk devletine teslim ettiler. Yani esasen Kobanê’nin düşürülmesinin karşılığında IŞİD, bu 49 konsolosluk rehinesinin bırakılmasını kabul etmiştir. Bu ayaküstü bir pazarlık değildir. Bir takas da değildir. 'Takas yapmadık' diyorlar. Doğrudur, takas yapmadılar. Ama ne yaptılar; Kürtlere ihanet ettiler. Bu 49 kişi, Kobanê’nin düşürülmesi ve Kürt halkının katledilmesi karşılığında IŞİD tarafından bırakılmıştır."

'SÜREÇ ANLAMSIZLAŞTI'
Türkiye'de devam eden "çözüm süreci" hakkında da konuşan Karayılan, Kobanê'de yaşananların AKP'nin aynası olduğunu söyleyerek, devletin "çözüm" konusunda samimi olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.

Karayılan, Türkiye'nin esas niyetinin Rojava'daki özerk yönetimi yok etmek olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Bunlarla çözüme nasıl gideceğiz! Yani bunun için bizim açımızdan bu süreç artık anlamsızlaşmıştır ve artık hiç bir anlamı yoktur. Doğrusu, bitmiştir. Ama sürecin devam etmesi hususunda son sözü Önder Apo söyleyecektir. Biz şimdi Önder Apo’nun son sözünü beklemekteyiz. Türk devleti, Kobanê ve Suruç halkına dönük yaptığı saldırılarla bu süreci bozmuştur. Bu yapılan bir savaş ilanıdır."