Bakkırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükçekmece'de Pınarbaşı Mahallesi'ndeki boş arsada günlerce süren kazı çalışması sonucu cansız bedeni bulunan Murat Kartal'ın cinayetiyle ilgili iddianameyi hazırladı. İddianamede, 2'si polis memuru, 1'i eski milletvekili 11 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 20'şer yıla kadar değişen sürelerle hapis cezası istendi.

Murat Kartal cinayetinde soruşturma tamamlandı: 11 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi

Kaybolduktan günler sonra Büyükçekmece'de yapılan kazıda cansız bedeni bulunan Murat Kartal cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada iddianame hazırlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına hazırlanan iddianamede, müşteki Döndü Kartal'ın 20 Ocak 2022'de oğlu Murat Kartal'ın kayıp olduğunu beyan ettiği, maktul Kartal'ın Büyükçekmece'de ölü bulunduğu ve soruşturmanın başladığı belirtildi.

İddianamede, Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru sanıklar Erdem Öntürk ve Fatih Erkut'un suç tarihinde maktul Murat Kartal'ı Maltepe'den alarak kendi araçlarına bindirdikleri, ardından İstanbul Adliyesi yakınında Yavuz Yavuztürk ve yanındaki diğer sanıklara teslim ettikleri anlatıldı. Yavuztürk'ün yanında bulunan diğer sanıklarla maktul Kartal'ı cebir ve şiddet kullanarak kendi araçlarına bindirdikleri bildirilen iddianamede, Beylikdüzü'nde "köşk" diye tabir edilen kendilerine ait bir yere götürdükleri ifade edildi.

Maktulden bir daha haber alınamadığı, köşk ve çevresinde yapılan araştırmalarda maktule ait olduğu değerlendirilen kan ve benzeri bulgular ile bir ayakkabının ele geçirildiği de iddianamede kaydedildi.

Önce polis memuru olan sanıklar Erdem Öntürk ve Fatih Erkut'un polislik mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak Kartal'a ait telefon, adres, fotoğraf ve kimlik bilgilerini POLNET üzerinden temin ettikleri belirtilen iddianamede, sanıkların maktule ait kişisel verileri kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle hukuka aykırı olarak ele geçirdikleri aktarıldı.

İddianamede, polis memuru olan sanıkların, savcılık tarafından ifade için çağrıldığı bahanesiyle maktulü hukuka aykırı olarak alıkoydukları, sonrasında İstanbul Adalet Sarayı'na yaklaşık 50 metre mesafede Yavuz Yavuztürk ve yanındaki diğer sanıklara teslim ettikleri kaydedildi.

Sanıkların Beylikdüzü'ndeki Yavuztürk'e ait köşke götürdükleri maktulü öldürdükten sonra köşk yakınındaki boş arazide bulunan su dolu çukura attıkları anlatılan iddianamede, sanıkların en başından beri kasıtlarının maktulü öldürmek olduğu vurgulandı.

İddianamede, cinayetin sanıklar tarafından tasarlanarak, olay günü gerçekleştirildiği de değerlendirildi.

MAKTUL 5-6 YIL ÖNCE İŞLENEN BİR CİNAYETİN ŞÜPHELİSİYMİŞ

Olayla ilgili ifadesi alınan sanık Mehmet Emin Baybaşin, 5-6 yıl önce oğlu Edip Fırat'ın öldürüldüğünü, maktul Murat Kartal'ın ismini bu olayla ilgili şüpheliler arasında olması nedeniyle duyduğunu ancak kendisini hiç görmediğini söyledi.

Diğer sanık Yavuz Yavuztürk de ifadesinde, normalde "Baybaşin" olan soyadını değiştirdiğini, Sultanahmet'teki bir köftecinin ortağı olduğunu, Mehmet Emin Baybaşin ile akrabalığı bulunduğunu ve Abdulsamet Turgut'u da Diyarbakır'dan, eski milletvekili olması sebebiyle tanıdığını anlattı. Yavuztürk, Kartal'ın kaçırılmasıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını, "Köşk" diye tabir edilen yere de sık sık gittiğini belirtti.

Sanık Abdulsamet Turgut, suçlamaları kabul etmediğini, Kartal'ın kaçırılması ya da öldürülmesi olayına karışmadığını anlattı.

İddianamede, Mehmet Emin Baybaşin ve Yavuz Yavuztürk'ün aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 4'er yıldan 14'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Ayrıca iddianamede, sanık olan iki polis memuru Erdem Öntürk ve Fatih Erkuş hakkında da "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçlarından toplam 7'şer yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Davanın duruşması Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

(AA)