Musa Anter davası için kritik gün

HABER MERKEZİ

Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter cinayetiyle ilgili dosyanın da birleştirildiği JİTEM ana davasının duruşması bugün görülecek. Duruşmada karar çıkmazsa dava zamanaşımına uğrayacak.

Yazar ve Gazeteci Musa Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır Seyrantepe Mahallesi’nde saldırı sonucu katledildi. Yıllar süren soruşturma ve kovuşturmaların ardından Anter’i öldürenlerin bulunamadığı açıklandı ve dosya kapatıldı. Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) tarafından yapıldığı iddia edilen saldırıya yönelik eksik yargılama itirazları her seferinde reddedildi. Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin dava 1990’lı yıllarda Kürt illerinde JİTEM tarafından işlenen zorla kaybetme ve hukuk dışı infazlarla ilgili yürüyen JİTEM Ana davasıyla birleştirildi. 2019 yılında ise 1993 yılında ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk cinayeti ile birleştirildi. Anter’in ölümünü açığa çıkaracak soruşturma, 2019 yılından sonra da yürütülmedi.

ZAMANAŞIMINA UĞRAYACAK

Son olarak 20 Haziran'da gerçekleştirilen duruşma, Anter’in öldürülmesi olayının zaman aşımına uğramasından beş gün öncesine ertelendi. 20 Eylül'de zaman aşımına uğrayacak davanın duruşması bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecek. Duruşmada karar çıkmazsa dava zamanaşımına uğrayacak.