İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, şartlar oluştuğunda müsilajın tekrar görülebileceğini açıkladı.

Müsilaj sorunu devam ediyor: "Ne zaman gelir bilmiyoruz ama şartlar oluştuğunda tekrar gelecek"

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, müsilaj sorunun devam ettiğine dikkat çekerek, “Ne zaman gelir bilmiyoruz. Ama şartlar oluştuğunda müsilaj tekrar gelecek” dedi.

Avcılar’da, Dünya Su Günü nedeniyle su kaynaklarına dikkat çekilmesi için bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Albay Cumhuriyet'in ilk yıllarında ulaşım sorunu nedeniyle tesislerin kurulacağı yerlerin belirlendiğini, bunlar arasında bulunan Konya'da şeker fabrikası kurulduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Albay, günümüzde bu kadar suyu tüketen şeker pancarının Konya'da ekilmesine gerek olmadığını, ülke genelinde bitki desenini değiştirmek gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Albay, Türkiye'de çok sayıda gölün kuruduğunu vurgularken, Küçükçekmece Gölü'nün durumuna dikkat çekti. Burasına göl yerine Lagün denilmesinin daha doğru olacağını vurgulayan Prof. Dr. Meriç Albay, bölgede 40 yıldan bu yana hemen her yıl toplu balık ölümleri görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Albay, şöyle devam etti:

"Küçükçekmece Lagünü, yaklaşık 20 metre derinliği, 10 kilometre uzunluğu olan şehir içerisinde müthiş bir alan. Yıllardır yanlış yönetmişiz. 1930'lu yıllarda Küçükçekmece'den etkilenen nüfus sadece 850 iken, bugün 1.5 milyonu bulmuş. Korkunç bir rakam. Küçükçekmece'ye büyük baskı var. 1950'li yıllarda 15 bin ton balık avlanıyormuş, tür çeşitliliği varmış. Şu anda sadece birkaç tür var. Geçenlerde yolunu şaşıran mersin balığı burada ölmüştü. Derelerden 1 gram atık gelmese bile ciddi biçimde göl kirli kalmaya devam edecek. Küçükçekmece Lagününün ciddi bir restorasyona ihtiyacı var."

Prof. Dr. Meriç Albay, Türkiye'de su yönetiminin yeniden ele alınması, tarımda gereksiz tüketimden kaçınmak ve şehirlerdeki nüfus ile su ihtiyacını birlikte değerlendirmek gerektiğini bildirirken, "Ölçüsüz büyümemeli. Nüfus ile değil nitelikle övünmek gerek" diye konuştu.

Son olarak geçen sene Marmara Denizini etkisini altına alan müsilaj ile ilgili de konuşan ve herkesin bununla ilgili soru sorduğunu söyleyen Prof. Dr. Meriç Albay, müsilajın tekrar geleceğini belirterek, şunları söyledi:

"Ne zaman gelir bilmiyoruz. Ama şartlar oluştuğunda tekrar gelecek. Neden çünkü biz, 50-60 yıldan beri İstanbul çevresini sanayi şehrini yapmışız ama atıklarını sürekli denize atmışız. 1980 yılından beri derin deşarj diye bir şey icat etmişiz. Biliyorsunuz üstteki su Akdeniz’e akar, alttaki su da Karadeniz’e akar diye atıkları Akdeniz suyuna vermişler. Karadeniz’e götürür kurtarır demişler. Halbuki Yenikapı’dan verdiğimiz atıklar daha Baltalimanı’nda azot-fosfor olarak üste çıkıyor. Denizler kirletiliyor ve buna devam ediliyor. Bugüne yarına bu işin bitmesi mümkün değil, yıllar sürecek. Ama ciddi yatırımlar yapılırsa, arıtma tesisleri çalıştırılırsa, amacına uygun çalıştırılırsa 10-15 yıl içinde Marmara Denizinin kendine geleceğine inanıyorum."

(İHA-DHA)