Müslüman Kardeşler’e gözaltı
Kahire’den gelen ilişkileri dondurduk açıklamasından sonra Ankara İhvancıları gözaltına almaya başladı. (Fotoğraf: AA)

Politika Servisi

Mısır’ın, Türkiye’nin Libya politikasında değişiklik olmadığı gerekçesiyle normalleşme görüşmelerini askıya almasının ardından Ankara’dan yeni bir adım geldi. İngiltere merkezli Asharq Al-Awsat gazetesinin haberine göre, 11 Kasım’da Mısır’da düzenlenecek BM iklim zirvesini protesto çağrısı yapan aralarında gazetecilerin de olduğu 34 Müslüman Kardeşler üyesi tutuklandı. Asharq Al-Awsat, bu durumu "Kahire ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde yavaş ilerleyen sürece rağmen ciddi bir adım" olarak değerlendirildi. Haberde, gözaltına alınanların "G78" kodu kapsamında, kamu güvenliği için tehlike oluşturdukları gerekçesiyle sınırdışı edilecekler listesine dahil edildiği belirtildi. Al-Sharq kanalının eski Genel Yayın Yönetmeni Hossam al-Ghamry, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türk güvenlik güçlerinin kendisini evinde gözaltına aldığını ve gideceği yeri belirtmeden sınırdışı edilebileceğini duyurdu.

‘ANKARA DİYALOG İSTİYOR’

Asharq Al-Awsat, Ankara’nın bu hamlesi için "Mısır ve Türkiye arasındaki görüşmeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay yaptığı açıklamalarda belirttiği gibi, istihbarat servisleri düzeyinde devam ediyor. Ancak Ankara, diyaloğun daha üst düzeylerde olmasını umuyor" dedi.

Ancak Kahire, bu adımların yeterli olduğuna ya da taleplerini tam olarak karşılandığına inanmıyor. Mısır’a göre Türkiye, bölge ülkelerinin içişlerine karışan birçok lideri ve kaçağı teslim etmeyi hâlâ reddediyor. Al Arabiya’ya konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri önceki gün Kahire ile Ankara arasındaki normalleşme sürecinin askıya alındığını açıklamıştı. Ülkeler arasındaki diyalog artırıcı oturumların iki tur devam ettiğini belirten Şükrü, “Görüşmeler askıya alındı çünkü Türkiye’nin Libya’daki politikalarında bir değişiklik olmadı” demişti.