Sundance Film Festivali, ABD’de süregelen Hollywood endüstrisine karşı bağımsız sinemanın destekçisi olarak devam ediyor. Yıllar geçtikçe büyüyen ve gelişen ve ABD’nin en büyük bağımsız film festivali olan Sundance, bu yıl 24 Ocak- 03 Şubat arasında sinemaseverlerle buluşuyor. Festival kapsamında ABD En İyi Kurgu Kısa Film Jüri Ödülü kategorisinde Türk yapımcısı Mustafa Kaymak’ın New York’taki bir […]

Mustafa Kaymak’a Sundance’ten ödül

Sundance Film Festivali, ABD’de süregelen Hollywood endüstrisine karşı bağımsız sinemanın destekçisi olarak devam ediyor. Yıllar geçtikçe büyüyen ve gelişen ve ABD’nin en büyük bağımsız film festivali olan Sundance, bu yıl 24 Ocak- 03 Şubat arasında sinemaseverlerle buluşuyor.

Festival kapsamında ABD En İyi Kurgu Kısa Film Jüri Ödülü kategorisinde Türk yapımcısı Mustafa Kaymak’ın New York’taki bir Türk göçmenin yaşadığı zorlukları anlattığı 12,5 dakikalık kısa filmi “Green”, ödüle layık görüldü. Filmin ana hikâyesini kendi kaleme alan Kaymak, senaryo için kendi gibi göçmen olan Amerikalı yönetmen Suzanne Andrews Correa ile çalıştı. Filmin yönetmenliğini de yine Correa üstlendi.

DAMIEN CHAZELLE JÜRİDE

Sundance Enstitüsü, yarın Sundance’te canlı yayınlanacak bir törenle açıklanan 12 ödül ile 2019 Sundance Film Festivali’nde gösterilen uzun metrajlı ve kısa filmleri ödüllendirmek için film, sanat, kültür ve bilim dalında 20 ünlü ismi bir araya getirecek. Jüride Akademi Ödülü sahibi La La Land filminin yönetmeni Damien Chazelle de bulunuyor.

KADIN SİNEMACIlarda ARTIŞ

Festivalin bu yıl açıklanan programında göze çarpan durumlardan biri başvuru filmlerinde kadın yönetmen artışı olmasıydı. Festivale 2018 yılında dahil olan 122 adet uzun metraj filmin yüzde 37’si kadınlar tarafından yönetilmişti. 2017’deki festivalde bu temsil %34’lerde olduğu için bir artış zaten söz konusuydu. Bu yıla baktığımızda ise Sundance 2019’da kadınlar dört kategoride 56 filmi temsil eden yarışma filmleriyle tüm filmlerin yüzde 46’sını yönetti. Ayrıca seçkideki 15 film (yaklaşık %13) kendisini LGBTİQ+ olarak tanımlayan yönetmenlerin filmleri oldu.

LEAVING NEVERLAND BELGESELİ

Michael Jackson tarafından çocuk yaşta cinsel istismara uğrayan James Safechuck ve Wade Robson’ın yaşadıklarını anlattıkları “Leaving Neverland” belgeseli dünya prömiyerini yaptı. Daha önceden de bilinen iddiaların dört saatlik bir belgesel halinde insanlara doğrudan anlatılması Michael Jackson’ın bundan sonra eski saygınlığını koruyamayacağını gösterdi. Filmi izleyenlerin vardığı ortak kanı bundan sonra Michael Jackson dinleyemeyecekleri oldu. HBO bu baharda iki gecelik gösterim olarak belgeseli izleyenlere sunacak.

KORKU SİNEMASI

İlginin son yıllarda gittikçe yoğunlaştığı korku sinemasından bu yıl öne çıkan film Sundance Film Festivali’nde prömiyerini yapan “The Hole In The Ground” oldu. Geçtiğimiz günlerde fragmanı yayınlanan filmin konusu ise oğlu kırsala yerleşen bir kadının, oğlunun ormanda kaybolması sonrası yaşadıklarıydı. Film 1 Mart itibariyle Amerika’da vizyona girecek. Türkiye için vizyon tarihi ise 14 Haziran 2019 olacak.