Cumhuriyet tarihinin ilk Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi Kültür Evi’ne Cumhuriyet düşmanlığıyla tanınan ve ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan Nuri Pakdil’in adının verilmesi binanın önünde protesto edildi. Açıklamada, tarihi binanın daha önce de "Kuru fasulyeci" yapılmak istendiği hatırlatılarak kararın iptal edilmesi istendi

Mustafa Necati Evi'nin isminin değiştirilmesi protesto edildi

BİRGÜN/ ANKARA

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ankara Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan ve Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasına, “Yaşasın şeriat” sloganı atan İslamcı yazar Nuri Pakdil’in adının verilmesi protesto edildi. Basın açıklamasını tarihi binanın bahçesinde yapmak isteyen yurttaşlara “Bakanlık'tan gelen talimat doğrultusunda izin verilemeyeceği” iletilerek izin verilmedi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (EĞİTİM İŞ), Emekli Öğretmenler Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV), Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER), Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER), Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasında “Mustafa Necati gibi bir Cumhuriyet devrimcisinin evi daha önce bir ‘kuru fasulyeci’ yapılmak istenmiş, ardından da Atatürk’e 'firavun' diyebilen birinin adı verilerek bir kültür merkezine dönüştürülmesine karar verilmiştir” denildi.

KARAR DERHAL İPTAL EDİLMELİ

CHP Milletvekillerinin de katıldığı basın açıklamasında “Mustafa Necati, Cumhuriyet döneminin en başarılı ve sevilen Milli Eğitim Bakanları arasında hak ettiği yeri almıştır” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Tarihin ve Cumhuriyet’in doğasına aykırı olan bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu karar, Mustafa Necati’nin manevi mirasına uygun değildir. Daha önce yapılmış tüm çalışmaları yok saymaktadır. Karar verilirken önceki protokoller dikkate alınmamıştır ve hukuki dayanaklardan yoksundur. Evrensel ve etik değerlere aykırıdır. Bu ve daha sayılabilecek başka tüm gerekçelerden dolayı Kültür Bakanlığı zaman geçirmeden Mustafa Necati Evi’ni dönüştürme kararını derhal iptal etmelidir.

Mustafa Necati Evi mutlaka bir kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmak isteniyorsa Mustafa Necati adıyla bir kültür evi kurulmalı, Cumhuriyet'in ilk yıllarının belgelerinin sergilendiği bir Cumhuriyet Eğitim Müzesi oluşturulmalı, Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi olarak da işlev yapan bir mekâna dönüştürülmelidir. Ama; asla ve asla Atatürk'e 'firavun' diyen birinin adını taşımamalıdır. Böyle bir şeyin tasarlanması bile Mustafa Kemal Atatürk'e yapılan büyük bir kadirbilmezlik, aymazlık ve saygısızlık olacaktır."

BİN 200 İMZA TOPLANDI

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) tarafından yapılan açıklamada da Mustafa Necati Kültür Evi’nin adının değiştirilmesine tepki göstererek bin 200 kişinin imzasını taşıyan dilekçe YKKED-Ankara Şubesinden Prof.Dr.Sinan Kayalıgil ve Zehra Erdoğan tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildiği açıklandı.

YAŞASIN ŞERİAT SLOGANI ATMIŞTI

Pakdil, 2014'te Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” programında “Değerli arkadaşlar, ben bu değerli toplantımızı bir slogan cümleyle bitirmek istiyorum. Ve slogan cümle biter bitmez de hepinizden yoğun alkış bekliyorum” diyerek sahnede “Yaşasın Şeriat. Yaşasın İslam'ın Evrensel Kardeşliği” sloganı atmıştı.