Meclis Başkanlığı seçimlerinde 3. tur oylamada salt çoğunluk oyu alan Mustafa Şentop yeniden TBMM Başkanı seçildi.

Mustafa Şentop yeniden Meclis Başkanı seçildi

AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üçüncü tur oylamada, 328 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.

Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 557 milletvekili katıldı.

AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 328, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 134, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 51, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 37 oy aldı. 7 oy geçersiz sayıldı.

Buna göre, Mustafa Şentop, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, yeni TBMM Başkanı seçildi.

Yeniden Meclis Başkanı seçilmesinin ardınan konuşma yapan Şentop, Meclis'in itibarını korumak için çalışacağını savundu.

Mustafa Şentop konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Yüce Meclisin ve kıymetli milletvekillerinin destek ve takdiriyle seçildiğim bu şerefli görevi yürütürken, bu vazifeyi üstlendiğim süre zarfında, Türkiye'nin ali menfaatlerini, milletimizin hukukunu, sivil siyasetin ve demokrasimizin sıhhatini, yüce Meclisimizin izzet ve itibarını korumak için bütün gücümle çalışacağım ve uygulamalarım daima azami bir dikkatle bu istikamette olacaktır."

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ NASIL YAPILIYOR?

Anayasa hükümlerine göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar devam ediyor. TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranıyor.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılarak, dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, Başkan seçiliyor.