13’üncüsü düzenlenen yürüyüşte sesini duyurmak isteyen LGBTİ bireylere karşı polis yine ‘destan yazdı’. Yürüyüşe ramazan bahanesiyle müdahale edildi

Müstakbel koalisyon ortağınızı iyi tanıyın!

Tüm dünyada özellikle ABD’nin eşcinsel evlilikleri yasallaştıran hamlesinin ardından Onur Yürüyüşleri adeta bayram havasında geçerken, İstanbul’da dün saat 17.00’de 23. LGBTİ Onur Haftası kapsamında yapılması planlanan 13. Onur Yürüyüşü öncesi, polis yine ‘destan yazdı’. Gezi direnişi sırasında bile gerçekleşen Onur Yürüyüşü’ne polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı.
‘Yetkililer’ Ramazan gerekçesiyle yürüyüşün yasaklandığını duyurdu ancak geçen seneki Onur Yürüyüşü de Ramazan ayında gerçekleşmişti ve yürüyüşler 13 yıl boyunca da herhangi bir sorun yaşanmadan düzenleniyordu.

Yürüyüş, öncesinde gerçekleşen ve süren polis müdahalesine rağmen daha sonra başlarken, yurttaşlar “Susma, haykır; eşcinseller vardır” “Nerdesin aşkım? Burdayım aşkım” sloganları attı. HDP ve CHP milletvekilleri gökkuşağı bayrağının arkasında kitleyle birlikte Tünel’e doğru yürüdü. Polis şiddetine karşılık aynı gökkuşağı altında toplanarak ‘onur’larına sahip çıkmayı hedefleyen binlerce lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseksler bir kez daha “Alışın her yerdeyiz” dedi.

COŞKUYA KARŞI NEFRET
Yürüyüş öncesi öğle saatlerinden itibaren binlerce LGBTİ birey büyük bir heyecanla İstiklal Caddesi’nde toplanmaya başlarken, yürüyüşe katılmak için Kadıköy’den Karaköy’e geçmek isteyen yurttaşlar vapurlara akın etti. Katılımın yoğun olması nedeniyle adeta seferleri ‘kilitlendi’ ve ek seferler konuldu.

Ancak sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan çevik kuvvet, İstiklal Caddesi’nin Taksim girişini yaya geçişine kapattı. İstiklal Caddesi’nin tüm ara sokakları da tutularak yürüyüşe gelenler engellendi, Gezi Parkı merdivenlerinde slogan atan LGBTİ’ler bölgeden yaka paça uzaklaştırıldı.

VEKİLLER KOL KOLA
HDP ve CHP’li vekiller kol kola girerek polisin önünü kesti ve saldırıyı önlemeye çalıştı. CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal da, polisin müdahalesine engel olmak için TOMA üzerine çıktı. LGBTİ haklarını savunmasıyla bilinen dünyaca ünlü yıldız Lady Gaga da Twitter’da, polis şiddetini ‘insanlık dışı’ diyerek eleştirdi. Profil fotoğrafını üzerinde “Biraz onur” yazılı gökkuşağı bayraklı bir resim ile değiştiren Lady Gaga “İstanbul? Kim bu ‘liderler!’ Lütfen kutlama yapan masum ve mutlu insanlara saldırmayı bırakın, bu çılgınlık! Bu insanlık dışı” şeklinde mesaj paylaştı.

DİRENİŞ SAATLERCE SÜRDÜ
Polisin yoğun saldırısına karşın dağılmayan kitle, akşam saatlerinde yeniden Tünel’de bir araya geldi. Burada yapılan basın açıklamasında, “2015 İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü, İstanbul Valiliği tarafından önceden haber verilmeksizin ve aniden, ramazan ayı gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır. Onurumuza sahip çıktık ve direndik. Danslarımızla, şarkılarımızla, aşklarımızla direndik! Aşk kazanacak!” denildi. Açıklamada bu yıl içinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle katledilen tüm LGBTİ’ler de anıldı.

Açıklamanın okunması tamamlanmadan polis bir kez daha saldırdı. Bununla da yetinmeyen polis, eylemin ardından düzenlenen eğlenceye de gazla müdahale etti.