Mutasyona uğrayan Covid-19’un Türkiye’ye girişinden sonra vakalar tırmanıyor. İTO’dan Dr. Koç, bakanlığa şeffaflık çağrısı yaptı. Koç, aşılamanın çok ağır gittiğini belirterek şu ana kadar 75 yaş üstündekilerin sadece yüzde 30’unun aşılandığını söyledi.

Mutant virüs hızlı, aşılama yavaş

DİLARA ŞİMŞEK

İNGİLTERE’nin ardından birçok ülkede görülen koronavirüsün yeni mutasyonunun hızlı yayılımı endişeleri artırıyor. Mutasyonun Türkiye’de 17 ilde 128 vakada görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önceki gün de yeni bir açıklama geldi. Mutasyon virüste vaka sayısının öncekinin üstüne çıktığını bildirdi ancak net rakam vermedi.

SÖMESTR TATİLİ VİRÜSE YARADI

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Recep Koç, başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde vakaların tekrar tırmanmaya başladığını belirterek şu bilgileri verdi: “Sömestr tatiliyle birlikte kentler arasında seyahat trafiği arttı. Vakalar varsa zaten ülkenin diğer şehirlerine yayılmış oldu. Mutant virüsle ilgili Sağlık Bakanlığı şeffaf davranmıyor. Bu mutantın hızlı yayıldığını biliyoruz ama etkilerinden haberdar değiliz henüz. Bakanlık görüldüğü birkaç ilden bahsetti.

Ancak olması gereken il il ilçe ilçe dağılımını vermek. O bölgelerde karantina uygulanmalı. Güney Afrika varyantı ülkemizde var mı yok mu bilmiyoruz. Çoğunlukla İngiltere varyantından konuşuluyor. Yine Bakanlığı şeffaf olmaya çağırıyoruz.” Dr. Recep Koç, aşılama hızının çok düşük gittiğini de belirterek “Aşıları en hızlı şekilde yapıp yaşlılar ve riskli grupları güvenli bir hale getirmek gerekiyordu. Ancak bu da başarılmış değil. 75 yaş ve üstünün ancak yüzde 30’unu aşılayabildik. Günlük ortalama 110 binleri geçmiyor aşılama sayısı” dedi.

Test sayısı azalmasına rağmen pozitif vakalar çoğaldığına da dikkat çeken Dr. Koç, “Demek ki test sayısı çoğalsa vakalar daha çok tespit edilecek. Bulaşın artmaması için test sayıları artmalı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak ‘Aşı yaparız görevimiz’ diyoruz fakat sorunları gidermek bakanlığın görevi. Hastalar randevu alamıyor, 182’ye ulaşamıyor. Randevu alınamayınca aşılanma oranı düşüyor. Bakanlık başta TTB olmak üzere meslek örgütleriyle birlikte sorunları tartışmalı.” n Dilara Şimşek

***

YENİ DALGAYA KARŞI ÖNLEMLER AlINMALI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, üçüncü dalga riskine karşı uyarıda bulundu, kısıtlamaların gevşetilmesi için çok erken olduğunu kaydetti. Mutasyona uğrayan virüse karşı aşılama çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Midilli, şöyle konuştu: “Halk sağlığı tedbirlerine devam etmemiz gerekiyor. Özellikle böyle bulaşıcılık hızı yüksek, ölüm hızı yüksek bir varyantın baskın hale gelme tehlikesi, hali hazırda devam eden kısıtlama tedbirlerinin çok dikkatli bir şekilde ve çok tartılarak gevşetilmesi zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Sorun neredeyse, orada daha sıkı kısıtlama önlemleri uygulanabilir. Bir sonraki dalga daha büyük oluyor. Bunu çok iyi gördük yaz sonu ve sonbaharda yaşadığımız ikinci dalgada. Bu nedenle bütün gevşetme tedbirlerinin ve bulaşmalar açısından kritik yerlerin açılmasında çok acele etmemek gerekiyor.”