Yeni yapılan binaların dahi enkaz haline gelmesi gözleri müteahhitlere çevirdi. Avukat Okumuşoğlu, müteahhitlere yurtdışı yasağı için savcılıklara başvurdu.

Müteahhitler kaçmasın
Antakya'da \cennetten bir köşe\ olarak tanıtılan ve yapımı 2013'te tamamlanan 250 daireli rezidans yıkıldı. (Fotoğraf: DHA)

Umut Can FIRTINA

Yeni yapılan binaların bile enkaz haline gelmesiyle yapılan usulsüzlükler gün yüzüne çıktı. Avukat Okumuşoğlu, binaları depremde yıkılan müteahhitler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Okumuşoğlu, Hatay, Antep, Malatya, Elbistan ve Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılıklarına yaptığı suç duyurusunda, yıkılan veya hasar gören binaları yapan müteahhitler ve bunlara izin veren sorumlulara ivedilikle yurtdışına çıkış yasağı konulmasını istedi.

Başsavcılığa verdiği suç duyurusunda depreme ilişkin gelişmeleri üzüntü içerisinde takip ettiğini belirten Okumuşoğlu, dilekçesinde “Deprem dolayısıyla bölgenizde hasar gören ve yıkılan tüm binaların yapımında sorumlu olan müteahhitler ve diğer sorumluluk hakkında ivedilikle yurt dışı çıkış yasağı konularak soruşturma başlatılmasını ve netice itibariyle haklarında kamu davası açılarak cezalandırılmalarını arz ve talep ederim” ifadelerini kullandı.

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Okumuşoğlu, 17 Ağustos 1999’daki depreminde yaşananları hatırlattı. Benzer süreçlerin yaşandığını belirten Okumuşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Binlerce ev yıkılmış vaziyette. Kendimi sorumlu hissettim. Bu binaları yapanların, ruhsat veren imar müdürlüklerinin, deprem bölgesini imara açan belediye meclis üyelerinin, bunlara imza atan denetim firmalarının görevlilerinin hepsinin sorumlu olduğunu düşünüyorum.”

Yıkılan veya hasar gören binalardan bir an önce numune alınması gerektiğinin altını çizen Okumuşoğlu, bu delillerin karartılmaması gerektiğini ifade etti.

Diyarbakır’da dün açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, depremde binaların yıkılması konusunda adli tahkikat başlatıldığını söyledi.