İktidarın yıllar önce büyük şovlar eşliğinde startını verdiği Fikirtepe’deki kentsel dönüşümün ‘enkazı’ devlete kaldı. Bakan Kurum, 60 bin mağdurun olduğu semtte yarım kalan inşaatların Bakanlık, TOKİ ve Emlak Konut eliyle tamamlanacağını öne sürdü. Akgüzel: Müteahhitlere fatura çıkarılsın

Müteahhitlere fatura çıkarılsın

Haber Merkezi

Yıllar önce başlayan ancak ‘mali sorunları’ gerekçe gösteren birçok müteahhit yüzünden tamamlanamayan İstanbul Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesinde gelişme yaşandı. Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fikirtepe'de yarım kalan ya da başlamayan dönüşüm projeleri için 1 ay süre verildiğini söyledi. Kurum, ilerleme kaydetmeyen projelerle ilgili resen dönüşümün başlatılacağını açıkladı.

Kurum, Fikirtepe’deki hak sahipleri temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, “İstanbul'a yakışacak projeyi hayata geçireceğiz" iddiasında bulundu ve ekledi: “Fikirtepe Projesi 2007 yılında başlatılmış. 60 bin vatandaşımızı ilgilendiren, İstanbul'umuzun en önemli lokasyonlarından biri ve bugüne kadar ama müteahhitler eliyle ama vatandaşlarımızdan kaynaklanan problemler nedeniyle tamamı bitirilememiş durumda. Devam eden bütün müteahhitlere bir ay süre vererek ve inşaatların sürecini izleyerek diğer tarafta devam etmeyen ve başlamamış alanlarda da girip burada ne yaptıysak İstanbul'a yakışacak projeyi gerçekleştirmiş olacağız.”

Bakan’ın açıklamasına göre, toplam 40 yapı adasını kapsayacak çalışmalar 5 milyar TL’ye mal olacak. Yapımı başlayan ve yarım kalan projelere bir ay içinde yeniden inşaat başlamazsa bakanlık bu projelere el koyacak. Çalışmaların üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

KONUT ALANLAR NE OLACAK?

Bakan’ın düzenlediği toplantıya katılan Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel, BirGün’e yaptığı açıklamada yaşanan gelişmeyi olumlu karşıladıklarını söyledi. Akgüzel, şöyle konuştu: “Bu süreçte sadece arsa sahipleri değil, bu projelerden ev alan ve çoğu emekli ve memur olan tüketicilerinde mağdur edilmemesi de bizler için çok önemli. Bakan Bey’in açıklamasından sonra yüzlerce konut alan mağdur vatandaş bizleri arayarak, kendi durumlarını sorarak sürecin nasıl işleyeceğini öğrenmek istemekte.”

MÜTEAHHİTLERDEN TAHSİL EDİN

Akgüzel, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu konu ile ilgili bizlere Bakanlık tarafından bir açıklama yapılmadı, önümüzdeki süreçte bu mağduriyetlerin de giderilmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz. Öncelikle yarım kalan ve satış yapılan ama tamamlanamayan projelerden elden edilen gelirlerin müteahhitlerden tahsil edilmesi ve bu müteahhitlere bir fatura çıkarılmasını da talep etmekteyiz.”