AYM, HDP’nin Hazine yardımı ödenen hesaplarının bloke konulmasına karar verdi. Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri karara tepki gösterdi. Kararın iktidarın seçime yönelik bir hamlesi olduğu hatırlatan HDP temsilcileri, “Mutlaka değiştireceğiz” dedi.

Mutlaka değiştireceğiz
HDP'li vekiller hükümetin kayyum politikasına karşı demokrasi yürüyüşü gerçekleştirmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Seçime haftalar kala iktidarın muhalefet üzerindeki baskısı her geçen gün artıyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP'nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasına karar verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tarafından AYM'ye gönderilen 11 sayfalık yazıda HDP’nin ‘PKK ile irtibatının dava sürecinde de devam ettiği’ savunuldu. Ayrıca Hazine yardımının parti dışı faaliyetlerde kullanılmasının engellenmesi için HDP’nin hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulması gerektiği belirtildi. HDP’ye bu yıl 179 milyonu 10 Ocak’a kadar olmak üzere toplamda 539 milyon TL hazine yardımı yapılacaktı.AYM’nin kararı tepkiyle karşılanırken HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptığı ilk açıklamada, “Bizim hazinemiz bu davaya gönül veren milyonlardır, emekçi halkımızdır. Daha büyük geliyoruz, mutlaka değiştireceğiz” ifadelerini kullandı. HDP’nin MYK toplantısı sürerken açıklama yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, "Hukuka aykırı, siyasi saiklerlerle verilmiş bir karar" dedi. Kararı basından öğrendiklerini vurgulayan Günay, "Yandaş basın üzerinden bir karalama kampanyasının, bir algı operasyonunun kararıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. Karara hukuk örgütlerinden de tepki yağdı.

Demokrasi İçin Hukukçular: “HDP'nin hesaplarına tedbiren bloke konulması kararı açıkça hukuki dayanaktan yoksundur ve Anayasa’ya (m.69 ve 149) aykırıdır. Siyasi saiklerle alınan bu kararla; başta eşitlik, seçme ve seçilme hakkı olmak üzere, milyonlarca yurttaşın demokratik hakları çiğnenmektedir.”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD): “Karar hukuka aykırı olduğu gibi iktidarın hayatın gerçeği karşısındaki acizliğinin de bir nişanesi olarak tarihe geçecektir. Halkın mücadele ve örgütlenmesinin dernek, parti ve örgütlenmelerin kapısına kilit vurulmasıyla, maddi desteğinin engellenmesiyle ve her tür baskıyla durdurulabileceğini sananlar yanılıyor.” Karara sosyalist partiler de tepki gösterdi. Kararın AKP iktidarının hukuksuz politikalarının bir örneği olduğu vurgulanan açıklamalarda “Saray bu yöntemlerle çöküşünü erteleyemez. HDP’nin yanındayız, dayanışma içindeyiz” denildi.

***

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

AYM, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini "tedbiren" kabul etti. Karar, 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındı. HDP, bir ay içerisinde savunmasını yapacak. Bir ay sonra tedbir kararı gözden geçirilerek, "tedbire devam" ya da "tedbir sonlandırılsın" kararı verilecek. HDP’nin kapatılması istemli davada ceza yargılaması davası prosedürü işleniyor. HDP’nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti. Başsavcı Şahin’in 10 Ocak 2023’teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.