‘Mutlu son’ değil acılı süreç var

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Validebağ Korusu, millet bahçesi projesi tehdidi altında. Bölgede yaşayanların koru için 22 yıldır mücadelesi sürerken Üsküdar Belediyesi Validebağ’ı ranta açmakta ısrarcı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ’da hazırladıkları tartışmalı proje için, “Koruyu baştan sona rehabilite edeceğiz. Beton asla olmayacak, araç girmeyecek, metal, naylon ve plastik de olmayacak” dedi. Projenin bölge halkının görüşleri doğrultusunda revize edildiğini savunan Türkmen, Validebağ’da ‘bir metreküp dahi beton kullanılmayacağını’ iddia etti.

Türkmen’in açıklamalarının ardından Validebağ gönüllüleri ise, “Yanlış ve gerçek dışı sözlere karşı gerçekleri açıklamak istedik” başlığıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. “Türkmen’in yanlış ve gerçek dışı sözlere karşı gerçekleri açıklamak istedik” diyen Validebağ Gönüllüleri şu maddeleri sıraladı:

“Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi" adı altında hazırlanmış ve koruma kurulu tarafından onaylanmış resmi bir proje yok. Üsküdar Belediye Başkanı ile görüşmeye gittiğimizde, bizlere gösterebildiği tek proje, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İBB’ye hazırlatılmış ve koruma kurullarınca onaylanmış olan Millet Bahçesi Projesi. Bu projenin adını değiştirip bir kısmını uygulamaya kalkmak ne yasaya, ne de etik kurallara uygun değil.

Koru’daki mevcut ağaç sayısı kadar yeni ağaç dikme sözü, tamamen bir göz boyama girişimidir. Koru’nun doğal SİT alanı olduğunu, Koru’da bir ekosistem olduğunu bilen hiç kimse, Koru’ya hesapsız kitapsız ağaç dikmeye kalkışmaz. Koru’ya dikilecek ağaçların orman mühendisleri ve diğer bilim insanlarınca kararlaştırılması gerekir.

Koru’nun bakımsız olduğu doğru. Bunun sorumlusu ise Üsküdar Belediyesi’dir. 23 yıldır Koru’daki çöplerin toplanması ve ağaçların bakımının yapılması için yazdığımız dilekçelere dönüş yapılmadı.

Koru’ya araç girişi olmayacağını söyleyen Hilmi Türkmen’e soruyoruz: Neden Koru’ya 500 araçlık otopark yapmak istiyorsunuz?

Öte yandan Validebağ Gönüllüleri Derneği’nden Arif Belgin, Türkmen'in yalan ve yanlış bilgilerle halkı kandırdığını söyledi. Belgin, "Validebağ'da 'mutlu son' değil acılı bir süreç var. Hiçbir şekilde bu projeye izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Haber Merkezi