Çin Başbakanı Li ABD’nin sıkı müttefiklerine çıkarma yaptı, Berlin’in ardından Paris’in yolunu tuttu. Çin’e karşı Hindistan’ı yanına çekmek isteyen ABD ise Modi’yi Beyaz Saray’da ağırlamaya hazırlanıyor.

Müttefik oyunları
Çin Başbakanı Li, Alman Şansolyesi Scholz ile Berlin’de görüştü. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Dünyanın iki büyük gücü ABD ile Çin arasındaki rekabet karşılıklı hamlelerle sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, beş yıl sonra Pekin'e giderken Çin de Avrupa'ya çıkarma yaptı. Çin Başbakanı Li Qiang Almanya'daki temaslarının ardından Fransa'ya geçerken gelecekte Çin ve ABD'nin yanında üçüncü büyük güç olması beklenen Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi ise Washington yolunda.

PEKİN'DEN ÇIKARMA

Çin Başbakanı Li Qiang'ın 18 Haziran'da başlayan 5 günlük Avrupa turunun ilk durağı Almanya oldu. Berlin'de Başbakan Olaf Scholz ile bir araya gelen Li Qiang buradan Paris'e geçti. Pekin, Ukrayna'daki savaşa ilişkin irtibatı devam ettirme konusunda anlaşıldığını açıkladı. Açıklamada her düzeyde diyaloğu derinleştirmeye ve uluslararası ve bölgesel meselelerde koordinasyonu güçlendirmeye devam edileceği aktarıldı.

Li, 23 Haziran'a kadar Avrupa'da görüşmeler yapacak. Li, "Almanya, ilk dış ziyaretin ilk durağıdır. Bu, dostluğu pekiştiren ve işbirliğini derinleştiren bir yolculuk olacak" dedi.

Scholz da, yaptığı açıklamada, "Çin'in dünya ticaretine ve küresel ekonomik ilişkilere entegrasyonu zarar görmemeli, ancak aynı zamanda önümüze çıkan güvenlik meseleleri de dikkate alınmalı" diye konuştu. Li, Paris'te Yeni Küresel Finansman Anlaşması Zirvesi'ne de katılacak.

MODİ BEYAZ SARAY'DA

Çin'in müttefikleriyle ilişkileri geliştirmekten rahatsızlık duyan ABD de boş durmadı. Çin’e karşı Hindistan’ı yanına çekmeye çalışan Washington, Hint Başbakanı Modi'yi bugün Beyaz Saray'da ağırlayacak. Modi Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden tarafından kabul edilecek.

ABD-Hindistan-Japonya-Avustralya'dan oluşan Quad (Dörtlü Güvenlik Diyaloğu) ittifakını canlandıran Washington, aynı zamanda ABD-Hindistan ilişkilerinin daha da derinleştirilmesi için yeni modeller üzerinde çalışıyor.

ABD Kongresi Haziran ayı başında; Hindistan'ın ABD liderliğinde NATO ülkeleriyle Avustralya, Japonya, İsrail, Yeni Zelanda ve Güney Kore'nin dahil olduğu "NATO Plus" adlı gruba dahil olmasını önermişti.

HİNDİSTAN DENGEDE

Washington, Yeni Delhi'yi yanına çekmeye çalışsa da Modi'nin bu öneriye sıcak bakmayacağı belirtildi. Hindistan diğer büyük güçlerle iyi ilişkilerine devam ediyor. Rusya'yı, Ukrayna topraklarına girdiği için kınamayı reddetti. Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara rağmen Rusya'dan petrol almaya devam ediyor. Ticaretinin hızla büyüdüğü Çin, Hindistan'ın en büyük ticaret ortağı olarak ABD ile rekabet ediyor. Ancak Hindistan'ın Çin ile de sınır başta olmak üzere pek çok sorunu bulunuyor.

Kongre bu adımla Çin'in gücünün dengelenmesini sağlamayı planlıyor. Çin ise NATO'yu Hint-Pasifik bölgesinde daha fazla müttefik kabul etmeme ya da bunu denememe konusunda uyardı.