ABD ile İran arasındaki gerilim ‘müzakere’ açıklamalarıyla sürüyor. ABD Başkanı Trump’ın müzakereler için yeşil ışık yaktığı İran’dan “Yaptırımlar kalkarsa masaya oturabiliriz” mesajı geldi. Trump ise bu mesajı “Hayır, teşekkürler” diyerek yanıtladı

Müzakere atışması

Dış Haberler Servisi

ABD'nin Kasım Süleymani suikastı sonrası İran'la müzakerelerin akıbeti de gündemdeki yerini koruyor. İran'la yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD, Süleymani suikastından sonra Avrupa ülkelerinin de desteğiyle yeniden müzakere dönemi açılabileceğini dile getirse de sürecin yaptırımlarla devam edeceğinin işareti verildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Almanya'da yayın yapan Spiegel dergisine verdiği mülakatta, ABD'yle müzakere seçeneğinin halen güncel olduğuna vurgu yaptı. Zarif, "Bizim için Beyaz Saray'da kimin oturduğunun bir önemi yok, önemli olan nasıl hareket ettikleri. Trump yönetimi geçmişini düzeltebilir, yaptırımları kaldırabilir ve müzakere masasına geri dönebilir. Biz hâlâ müzakere masasındayız. Masayı terk eden onlar" dedi.

Zarif'in, Süleymani suikastı sonrası kesin bir dille ABD'yle müzakereyi reddeden İran'ın halen masada olduğu sinyalini vermesi dikkat çekti. İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Tahran'da verdiği cuma hutbesinde, "Müzakere masasında oturanlar ile Süleymani'nin öldürülmesine ortaklık edenler aynı kişilerdir. Sadece elbise değiştiriyorlar. Müzakereden korktuğumuz yok ama ABD ile olmayacak" açıklaması yapmıştı.

'HAYIR, TEŞEKKÜRLER'

İran'dan müzakerelerin yeniden yürütülebileceği yönünde gelen açıklamaya ABD Başkanı Donald Trump'tan yanıt geldi. Twitter hesabından Fox News'in Zarif'in açıklamalarına yer verdiği haberini alıntılayan Trump, "Hayır, teşekkürler" ifadelerini kullandı. Trump, yaptığı paylaşımda, ''İran Dışişleri Bakanı, İran'ın yaptırımlar kaldırılırsa müzakere etmek istediğini söylüyor. Hayır, teşekkürler!'' dedi.

İran'la müzakere seçeneğini rafa kaldıran Trump, Süleymani suikastı sonrası yaptığı açıklamada, "İran hiç savaş kazanmadı ama asla bir müzakereyi kaybetmedi" mesajı vermişti. Bu mesaj, Trump'ın İran'la yeniden masaya oturmak istediği yönünde yorumlanırken İran'la anlaşmazlığın "yaptırımlar" konusunda yaşandığı karşılıklı açıklamalardan anlaşılıyor.

Yaptırımlar kaldırılmadan müzakere yürütmeyeceğini ilan eden İran'ın yaptırımları korumak isteyen ABD'yle nasıl bir süreç ilerleteceğinin ya da tarafların birbirlerine taviz verip vermeyeceğinin önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

‘İRAN İSTEDİĞİ MİKTARDA URANYUM ZENGİNLEŞTİRİYOR'

Nükleer anlaşma ile ilgili taahhütlerini ocak başında geri alan İran istediği miktarda uranyumu zenginleştirme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. İran Atom Enerjisi Kurumu konuya ilişkin internet üzerinden bir rapor yayımladı. Raporda, ülkedeki zenginleştirilmiş uranyum miktarının 1200 kilogramı geçtiği ve bu miktarın daha önceden zenginleştirilen miktara hızla ekleneceği belirtildi. İran ile Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Bİrleşik Devletleri (ABD) arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.