Suriye’de Rusya’nın diplomatik görüşmeleri hız kazandı. Putin’in özel elçisi Lavrentivey Şam’da Esad’la bir araya geldi. Şam ve SDG arasında müzakerelere aracılık eden Rus yetkililer ise Haseke’de toplantıya katıldı.

Müzakere trafiği

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye’nin başkenti Şam’a giden Rus heyet, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması için çözüm yollarının arandığı mesajını verdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel elçisi Alexander Lavrentiyev başkanlığındaki heyeti ağırladı. Görüşmede, Suriyeli göçmen ve mültecilerin iadesi konusunda çalışmalar yürüten Rusya ve Suriye’den koordinasyon heyetleri de yer aldı. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, taraflar görüşmede, iki ülke arasında imzalanan anlaşma ve mutabakat zaptlarının önemini ve işbirliğini güçlendirmeyi vurguladı.

GÖRÜŞMELERDE DIŞ MÜDAHALE OLMAMALI

Lavrentivey toplantının ardından yaptığı açıklamada ise Suriye topraklarında “devlet benzeri oluşumları kurma çabalarının kabul edilemez olduğunu” söyledi. Sputnik’in haberine göre, Rusya’nın Suriye’nin bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü korumak adına çözüm yolları aradığını belirten Lavrentyev, “Ülkeyi bölmeye ve devlet benzeri oluşumları kurmaya yönelik her türlü girişimler, niyeti ne olursa olsun, bizim için kabul edilemez” diye konuştu. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Suriye Demokratik Konseyi (SDK) ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında yapılacak görüşmelerin "dış baskı olmadan yapılması" gerektiğini ifade eden Lavrentyev, "Suriye’nin tek bir devlet olarak varlığını sürdürmesinin mümkün olmayacağı bir aşamaya geçilmesine izin verilemez. Suriye yönetimine, ülkede ulusal ve mezhepler arası mutabakatın sağlanması yönünde yardım etmeye devam edeceğiz" açıklaması yaptı.
Moskova’nın Şam ve SDG arasında bir anlaşmaya varılması için müzakerelere arabuluculuk ettiği ay başında gündeme gelmişti. Anadolu Ajansı’nın (AA) dün yayımladığı haberde de 15 Kasım’da Suriye’nin Haseke kentinde bulunan Kamışlı Havalimanı’nda Suriye ordusundan askeri yetkililer ve Rus komutanların SDK heyetiyle gizlice bir araya geldiği iddia edildi. Habere göre, toplantıda, SDG kontrolündeki bölgelerde Suriye bayrağı asılması ve elde edilen petrol gelirlerinin Şam’la paylaşılması, devlet kurumlarının tekrar açılması gibi talepler gündeme geldi. Ancak görüşmeler, petrol gelirinin paylaşımı, silahlı unsurların durumu ve idari konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir sonuca varamadı. SDG’den 3 Kasım’da yapılan açıklamada Şam’la "şartsız" müzakereye hazır olunduğu mesajı verilmişti.

PENTAGON SÖZCÜSÜ: SDG İSTİHBARAT VERDİ

SDG’yle yakın ilişkilere sahip Washington ise bölgede tarafların istihbaratta işbirliği yaptığını ortaya koydu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby önceki gün yaptığı basın toplantısında, New York Times’ın (NYT) SDG’nin ABD’ye istihbarat bilgileri sağladığı yönündeki haberle ilgili soruya cevap verdi. Kirby, SDG’nin IŞİD’le mücadele için istihbarat sağladığını belirterek, "Askerlerimiz güçlü savaşçılar ve SDG araziyi, bölgeyi iyi bildiği için işbirliği yapıyorlar" dedi. SDG ve ABD’li yetkililer arasında eylül ayında kapsamlı görüşmeler yapılmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu temsilcisi Joey Hood eylül ayında SDG yöneticileriyle bir araya gelmiş, bu görüşmeden bir hafta sonra ABD’li yetkililer Haseke’de SDG’lilerle yeniden masada buluşmuştu.

***

Şam’a saldırılar durmuyor

İsrail bir kez daha Şam’a hava saldırısı düzenledi. Suriye devlet televizyonunun haberinde, sabaha karşı kentin güneyindeki boş bir binanın Golan Tepeleri’nden ateşlenen iki füzeyle vurulduğu ve saldırıda can kaybı olmadığı belirtildi. İsrail’den herhangi bir açıklama yapılmadı. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi de 16 Kasım’da Rus yapımı savunma sistemlerinin İsrail’in Humus’taki lojistik tesislere fırlattığı altı füzeyi imha ettiğini belirtmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, İsrail yıl başından bu yana 23 kez Suriye topraklarına hava saldırısı düzenledi ve bu saldırılarda 120 kişi hayatını kaybetti. İsrail merkezli yayın The Jerusalem Post’un İsrail’in son saldırısına ilişkin yayımladığı haberde ise 22 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasında yapılan görüşmeden bu yana İsrail’in Şam’a dört kez hava saldırısı düzenlediği hatırlatıldı. İkili görüşmede İsrail’in Suriye’ye dönük askeri hamlelerinin ele alındığı belirtilen haberde, Rusya’yla ilgili "İsrail’in eylemlerine göz yuman bir seyirci" ifadesi kullanıldı.