Marsis yeni teklisi Yari’yi yayımladı. Rock ile Karadeniz müziğini başarılı bir şekilde bir araya getiren grup, “Sevmeyenlere Karadeniz müziğini; dinlemeyenlere Rock müziğini sevdirdik” diyor

Müziğimizle rock’ı ve Karadeniz’i sevdirdik

YAĞMUR BOZACI

Geçtiğimiz ay yeni teklisi Yari’yi Kalan Müzik etiketiyle dinleyicisine sunan, Karadeniz müziği ögelerinin rock ile dansını bizlere dinleten grup Marsis’le yolda olan albümleri ve müzikal yaşantılarına dair sohbet ettik.

muzigimizle-rock-i-ve-karadeniz-i-sevdirdik-732332-1.

- Geçtiğimiz ay çıkan tekliniz Yari şarkısının yeniden düzenlemesi ve yorumunu yaparken özellikle dikkat ettiğiniz şeyler, hassasiyetleriniz nelerdi?

“Yari” düzenlemesi, ince eleyip sık dokuduğumuz bir düzenleme oldu. Şarkıyı ilk kez Vova aranjesiyle dinledik ve bu şarkı gerçekten çok sevdiğimiz bir çalışma oldu. Dinlerken “Bu şarkının rock versiyonunu yapmalıyız.” fikri kaçınılmazdı. “Yari” aranjesini yapmaya, ara verdiğimiz iki yılın boşluğunu doldurmamız gerektiğini düşünerek başladık. İki yıllık bir aradan sonra dinleyicilerimizin karşısına tekrar çıktığımızda, sevdikleri Marsis soundunu yine yeniden hissettirmek istedik ve şu ana kadar bize gelen olumlu tepkiler düşüncelerimizde bizi yanıltmadı.

- Yakında çıkacak olan albümünüzde dinleyiciler nelerle karşılaşacak?

Geçen ay çıkarmayı planladığımız dördüncü albümümüzü, Covid-19 pandemi sürecinde erteleme kararı aldık. Ne zaman yayınlayacağımız ise bu süreçle doğru orantılı olacak. Umarız ki bir an önce Koronavirüs son bulur ve normal hayatımıza geri döneriz. Bu süreç; devletlerin ve insanlığın şimdiye kadar dikkat etmediği ve umursamadığı birçok durumu hatta unutmuş olduğu bazı değerlerin de eksikliğini acı bir şekilde gözler önüne sermiş oldu. Covid-19 sonrası devletin insana, insanın doğaya verdiği değerin değişmesi şart. Sorumuza geri dönecek olursak enerji dolu, kabuğuna sığmayan, umut dolu bir albüm geliyor! Marsis’in diskografisini bilenler kesinlikle yabancılık çekmeyecek, bilmeyenlerin de horonun halkasına çabuk adapte olacağını düşünüyoruz.

muzigimizle-rock-i-ve-karadeniz-i-sevdirdik-732330-1.

- Kemençe ve tulumun batı enstrümanlarıyla uyumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Nasıl bir sentez oluşturuyorlar?

Kemençe ve tulumun, Batı enstrümanlarıyla sentezi bizim çok uzun zamandır zaten yaptığımız bir şey. Marsis müzik yolculuğuna başladığında, ilk sorulan sorulardan biri: “Müziğinizi nasıl tanımlarsınız?” oldu ve biz de müziğimizi “Karadeniz Rock” olarak tanımladık. Dinleyicilerimizle bizi birleştiren en güzel tanım da “Karadeniz’in içinden gelenler, içinden Karadeniz gelenler” cümlesi oldu. Bu sentezle hayatı boyunca “Rock müzik” ya da “evrensel müzik” dinleyip kemençe ve tulum müziğini sevmeyen dinleyicilerimize bu müziği sevdirdik. Ya da tam tersi Rock müzikle alakası olmayan ve sevmeyen insanları; kemençe ve tulumla, Karadeniz kültürüyle yakaladık ve birçok insan bu tarzı dinlemeye başladı. Yurtdışında katıldığımız birçok festival ve konserde ilgiyle ve heyecanla karşılandık. Böyle bir sentezin yapılabileceğini bize gösterenler; Moğollar, Zuğaşi Berepe, Jethro Tull ya da listelesek bu röportaja sığmayacak birçok değerli sanatçıdır.

muzigimizle-rock-i-ve-karadeniz-i-sevdirdik-732331-1.

- Önümüzde Marsis’i nerelerde göreceğiz, 2020 planlarınızda neler var?

2020 için çok fazla planımız vardı fakat ülke ve dünya gündemi müsade edene kadar beklemekteyiz. Evde Kal günlerimizde tabii ki boş durmuyoruz. Üretmeye ve düşünmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda önceden kaydettiğimiz bir şarkıyı yayınlamayı planlıyoruz. Covid-19 sürecinde konserlerde buluşamıyorsak evlerde devam ederiz horonumuza. Her şey yoluna girdiğinde planladığımız birçok konser ve proje olacak. Güzel günlerde görüşmek üzere. BirGün ailesine selamlar.

YOLCULUĞUMUZ 14 YILDIR SÜRÜYOR

- Marsis’in hikâyesini kısaca anlatabilir misiniz?

Kaçkar Dağları’nın 7’nci büyük zirvesidir Marsis. 2006 yılında Kadıköy’de kurduk grubumuzu. Bu zamana kadar birçok yetenekli müzisyen, Marsis bünyesine dahil oldu. Marsis’te emeği geçen ve şu an birlikte yürümediğimiz müzisyen arkadaşlarımıza selam olsun ve bu arkadaşlarımızın yolu her daim açık olsun. 14 yıldır müzik yolculuğumuz devam ediyor ve bu süreçte birçok hikâye biriktirdik. Bir grubun senelerce bir arada olması ciddi bir emek ve inanç ister. Biz şu an Marsis ruhuna inanan 6 yoldaş gruba devam ediyoruz. Daha fazla üreteceğimiz ve sesimizin çok daha uzaklarda yankılanacağı günler bizimle olsun.