Salgında büyük yara alan müzik emekçilerine çözüm üretmek amacıyla Müzik Platformu’nu kuran Eryürük, yeni bir girişim başlattı. Eryürük, ülkenin müzik haritasını çıkarmayı amaçlıyor. Derlediği verilere göre 1097 kişiden 688 müzik emekçisinin sosyal güvencesi yok.

Müziğin sesi daha gür çıkacak

Işıl ÇALIŞKAN

Bir yılı aşkın süredir işsiz olan müzik emekçilerinin en büyük sorunlarından biri şüphesiz ki kayıtsız çalışanlar. Var olan sorunların pandemide daha da gün yüzüne çıktığı müzik sektörü, bu süreçte kaç kişi olduğuna dair bile yeterli bir veri ortaya koyamadı.

10 yıldır müzik sektöründe çalışan Merve Eryürük, harekete geçti. Müzik dünyasındaki trajik tablonun önüne geçmek için tüm müzik emekçilerini kapsayan bir ‘Müzik Platformu’ kurdu. Eryürük, müzik endüstrisini dolduracakları anket ile bir araya getirmeyi hedefliyor. Eryürük anketlerdeki bilgilerle sektörün kaç kişiden oluştuğu, ne kadarlık ekonomisinin olduğu, konserlerden elde edilenler, ödenen vergiler gibi verileri topluyor. Hedef kitlesi ise tüm müzik emekçileri: Müzisyeni, organizasyoncusu, tonmaester’i, ışıkçısı, sesçisi…

Nisan ayının başında yola çıkan platformda şimdiye kadar 1.097 kişi kayıt oldu. Bu kişilerin 688’inin sosyal güvencesi yok, 886 kişi de bağımsız çalışıyor. Eryürük ile Müzik Platformu’nu ve hedeflerini konuştuk.

Türkiye müzik endüstrisinin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Eryürük, kabına sığmayan ve büyümek için sabırsızca bekleyen bir endüstri olduğunu ifade ediyor. Eryürük, “Ölçülemeyen, gelişemez” sözünün çıkış noktası olduğunu belirterek, “Bu sebeple Türkiye müzik endüstrisinin ölçülebilir verisini çıkarmak için yola çıktık. Veri olmadan yapılan işin nerde, ne kadar, neye ulaştığı somut olarak gözükmüyor. Veri yok ki gelişimi gözüksün ve gelişmesi gereken alanlar ortaya çıksın” diye konuşuyor.

muzigin-sesi-daha-gur-cikacak-867492-1.



RAKAMLARDAN ÇOK DAHA BÜYÜĞÜZ

Endüstrinin koca bir yer tuttuğunun gözükmesinin şart olduğunu söyleyen Eryürük, “Türkiye ekonomisinde, tüm verileri ile müzikten sağlanan gerçek ekonomi payı gözükse eminim müzik özelinde kültür politikaları oluşturularak, önü daha çok açılır” şeklinde konuşuyor. Müziğin sadece rakamlarla kısıtlı bir şey olmadığının altını çizen Eryürük, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yaşadığımız bu krizde bile müziğin iyileştirici ve birleştirici gücünü hepimiz her gün hissediyoruz. Müziğin kültürümüze, bireylere ve toplumlara olan faydası, katkısı daha da büyük. En önemli boyutu bu aslında ama ne yazık ki bu boyutunu gösterebilmek için yine rakamlara ihtiyaç var.”

Türkiye müzik endüstrisi haritasını çıkarmak için bu yolda ilk durağın “istihdam verisi” olduğunu vurgulayan Eryürük, iki çarpıcı sorun olan sigorta ve mesleki yeterlilik belge ihtiyacının çözümünün gerekliliğine değiniyor. Eryürük, “Her farklı alandaki veri toplama sırasında da o alandaki sorunlara ilişkin de hep duruyor olacağız. Çöze çöze bu haritayı çıkarmak hedefim” diyor.

Nasıl bir sistem üzerinde çalıştıklarını sorduğumuzda ise, “Şu an için www.muzikplatformu.com web sitesi üzerinden müzik endüstrisinden ekonomi sağlayan, gelir elde eden kişilerin sisteme girişlerini bekliyoruz. Sisteme girişi yapan kişiler üzerinden toplu bir özet çıkacak” yanıtını veriyor. Eryürük, endüstride toplam kaç kişi, kaç meslek grubu var? Çalışma koşulları nasıl? Kaç kişinin sosyal güvencesi var? gibi sorulara cevap bulacağını anlatıyor.

BİLGİLERİN TÜMÜ SAKLI KALACAK

Verilerin toplanmasının ardından sonuçların ardından “Çalışma yapmak için Aile ve Sosyal Politikalar ve Kültür bakanlıkları ile görüşeceğiz” diyen Eryürük, önemli bir noktanın daha altını çiziyor: “Platformda yer alan anketi dolduran, soruları yanıtlayanların özel bilgileri asla kimseye verilmeyecek. Bilgiler sadece platformda kalacak.”

Kişisel bir girişim olmasına rağmen çok güzel geri dönüşlerin olduğunu söyleyen Eryürük, platforma Müzik ve Sahne Sanatları Sendikası, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, MESAM, MÜYORBİR, MÜ-YAP ve MÜYA-BİR gibi önemli birliklerin destek verdiğini belirtiyor ve ekliyor: “Örgütlenmesi çok zor bir endüstrinin gönülden nasıl örgütlenebildiklerine tanıklık ediyorum.”

En büyük amacının ülkedeki müziğin hak ettiği yerde oluşunu takip etmek olduğunu belirten Eryürük, hayallerini ise şöyle aktarıyor: “Müziği üretenin keyifle kendi işine odaklandığı bir ortamda olmasını, müzik dinleyicisinin her ortamda istediği müziğe keyifle ulaşabildiği bir ülke hayal ediyorum. Kısaca müzikle uğraşan herkesin bu işi yaptığı için bir gün pişman olmadığı, her mahallede güzel müziklerin duyulduğu, uluslararası festivallere, konserlere ev sahipliği yapan güzel günlerde müziğin keyfini çıkarmak istiyorum. Bu hayalim için de aklımın ve yüreğimin yettiği kadarıyla müziğe katkı sağlamak istiyorum.”