Onur Akın’ın sosyal medyada yaptığı çıkışla gündeme gelen Schengen vizeleriyle ilgili sıkıntı kolay kolay çözümlenecek gibi değil. Müzisyenlere göre bu konuda devlete çok iş düşüyor.

Müzik camiası vize retlerine tepkili: İtibarımız sarsıldı
Fotoğraf: Pixabay

Emrah KOLUKISA

Son bir yıldır Schengen vizesi almak neredeyse imkansızlaştı ve Türk vatandaşlarının vize başvurularının reddedilmesi sıradan bir hal aldı. Öyle ki Avrupa’dan ambargolu Rusya bile Türkiye’den yapılan başvurulardan daha az red yanıtı alıyor. Bu konu elbette Avrupa’nın göçmen politikalarının bir uzantısı ve ellerindeki bu vize silahını kullanmaktan da çekinmiyorlar. Öte yandan müzik camiası son zamanlarda bu konuda bir hayli dertli ve yurt dışındaki turnelerine gidemeyen sanatçılardan ciddi itiraz ve şikayetler var.

En son Almanya’daki konserine vizesi çıkmadığı için gidemeyen sanatçı Onur Akın’ın isyanı vardı gündemde. Telefonla ulaştığımız Onur Akın, “Müzisyenler adına yönetim kurulu üyesi olduğum MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) olarak başkanımız Burhan Şeşen bir açıklama yaptı ve paylaştık” dedi ve ekledi: “Bu sanatçıları aşan bir konu. Uluslararası ilişkilerle, ülkesel yönetimlerin çözebileceği bir sorun. Aklıma gelen şey ilk önce yaşadığımız sığınmacı ve mülteci sorunu… Türk pasaportu oy deposu yaratmak adına reklamla ve parayla satılır oldu. Türk pasaportunun itibarı sarsıldı. Türk vatandaşlığına geçen Suriyeliler, Afganlar ve Pakistanlılar burayı basamak olarak kullanıp Avrupa ülkelerine vize için başvurup o ülkelere iltica ediyorlar. Bu yüzden kapılarını ve girişlerini iyice kapattılar ki, sığınmacılar Türkiye’de kalsın istiyorlar, amaçları bu bence. Olan bu ülkenin gerçek vatandaşlarına ve sanatçılarına oluyor maalesef. Dışişleri Bakanlığı’nın ivedilikle bu sorunu çözmesi ve itibarımızı koruması gerekiyor. Bu iş o düzeyde çözülürse çözülür.”

Onur Akın, Müzisyen

MÜYORBİR Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Turan da benzer bir görüşte. Turan, “Bu durum aslında bizim üçüncü sınıf insan muamelesi gördüğümüzü gösteriyor. Tabii devlet kendi sanatçısına sahip çıkmadığı müddetçe fazla da bir şey beklemek doğru olmaz. Yani bu insanlar senin kültürünü dünyada temsil eden sanatçılar, onlara en azından bir yeşil pasaport çıkarmak çok da zor olmamalı. Bir ayrıcalık istiyor değiliz ama devletin senin arkanda durması önemli bir göstergedir. Ama durmuyorlar, sonra da kültürel iktidarı ele geçirememekten şikayet ediyorlar, bu kafayla sittin sene de geçse bunu elde edemezler zaten” diyor.

Hüseyin Turan, MÜYORBİR Yönetim Kurulu Üyesi 

SORUNLAR VİZEYLE SINIRLI DEĞİL

Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (MÜZİK-SEN) genel başkanı İpek Koçyiğit ise meselenin sadece vize ya da yeşil pasaport ile sınırlı olmadığını, özellikle sendikanın temsil ettiği güvencesiz müzisyenlerle ilgili çok daha derin sorunların olduğunun altını çiziyor. Koçyiğit “Pandemide de başı çeken sendika bizdik biliyorsunuz ve 35 yıldır da güvencesiz müzisyenlerin haklarını korumaya çalışan tek sendikayız. Ama vizeye gelene kadar çok daha büyük problemlerimiz var, geriye dönük borçlanma gibi örneğin… Yeşil pasaport bizce pek olası değil daha bankalar kredi vermiyor bu arkadaşlarımıza. Öncelikli olarak müzisyenlerin gündeme gelmesi ve bu sorunlarının halledilmesi lazım. İşletme kalmadı, düşünün ki üyelerime Ek-6 yapmak için kendi dükkanımı kullanıyorum. Ek-6’nın bile bir yasallığı kalmadı, 30 güne 30 gün çektiği için… Son 30 senedir bunlarla uğraşıyoruz biz. Geriye dönük borçlanma 5 kez yapıldı bizim girişimlerimizle, Sabahat Akkiraz, Onur Akın, Belkıs Akkale, Arif Sağ… Hepsi bizden emekli oldu. Önümüzdeki süreç hiç açıcı değil. Bütün müzik birliklerinin hep beraber bir pozisyon alıp birlikte yürümesi gerektiğine inanıyorum.”

İpek Koçyiğit, Müzik-Sen Genel Başkanı