Müzik emekçileri geçinemiyor
Fotoğraf: Depo Photos

Kültür Sanat Servisi

21 Haziran Dünya Müzik Günü’nde yayımlanan "Türkiye’deki Müzik Emekçilerinin Çalışma Koşulları ve Gelir Durumları Üzerine Araştırma Raporu"nda müzik emekçilerinin çalışma koşulları ve Covid-19 pandemi sürecinde yaşadıkları ekonomik hak kayıpları ele alındı. Raporda ankete katılanlardan yüzde 63’ünün hiçbir sosyal güvenlik kaydı olmadan çalışmak zorunda kaldığı, yarı zamanlı çalışma oranının yüzde 70 olduğu belirlendi.

EN BÜYÜK SORUNU GÜVENCESİZLİK

Sevilla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doktora Öğrencisi Selda Dudu, Mimar Sinan Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Hikmet Öğüt ve Müzik Yazarı Özge Ç. Denizci’nin hazırladığı rapora göre Covid-19 sürecinde güvencesiz kalan sektörlerden biri de müzik sektörü oldu.

Sokağa çıkma yasaklarından halen devam eden müzik kısıtlamalarına kadar tüm uygulamalar müzik alanında emeğiyle yaşamını sürdüren emekçileri derin bir yoksullukla baş başa bıraktı. Bu süreçte onlarca müzik emekçisi de yaşamına son verdi.

400’den fazla müzik emekçisiyle yapılan anket ve görüşmelerden çıkan sonuçların yer aldığı raporda müzik emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekilirken, ankete katılanlardan yüzde 63’ünün hiçbir sosyal güvenlik kaydı olmadan çalışmak zorunda kaldığı da belirlendi.Raporda müzik sektöründe yarı zamanlı çalışma oranı neredeyse yüzde 70 olarak kaydedildi.

Yarı zamanlı çalışmada SGK kaydının yapılma oranı ise yüzde 29 ile sınırlı kaldı.

Raporda, bu iki veri birlikte değerlendirildiğinde, sosyal güvenliğin istisnai bir hale geldiğine işaret edilerek “SGK’sız çalışma ve bunun yarattığı gelecek kaygısı görüşmelerde de en fazla öne çıkan temalardan biri oldu” tespitinde bulunuldu.

Raporda, anket çalışmasına katılan müzik emekçilerinden yüzde 71’inin müzik alanındaki işlerine ek olarak gelir elde etmek amacıyla ikinci bir iş aradığına dikkat çekildi.

Raporda ikinci bir iş aramaya duyulan ihtiyacın yüzde 71’e varan bir düzeyde olması, müzik emekçilerinin gelirlerini yetersiz bulduklarına ilişkin en belirgin kanıtlardan biri olarak değerlendirildi.

Bu dönemde ortalama aylık gelirdeki akut düşüşün yanı sıra, asgari ücret altında gelir elde eden müzik emekçilerinin oranı yüzde 31’den tam iki katına yükseldi. En yüksek gelir grubunun yüzde 18’lik bir orandan yüzde 6’lık bir orana gerilemesi de müzik sektörü çalışanlarının pandemi sürecinde uğradığı gelir kaybını ortaya koydu.

Raporda yer alan diğer bir bilgiye göre anket katılımcılarının sadece yüzde 14’ü gelirlerinden memnun kalırken, yüzde 86’sı gelirlerinden memnun olmadığını söyledi.