Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması kararının ardından Ekrem İmamoğlu’nun “Her şey çok güzel olacak!” lafı damgasını vurdu. Çok sayıda sanatçı hep bir ağızdan YSK’nin demokrasiyi ayaklar altına alan kararına bu sözle tepki gösterdi, İmamoğlu’nun yanında durdu. Bu uzunca bir süredir sanat dünyasında görmediğimiz bir şeydi. Evet, sanatçılar […]

Müzikte her şey güzel oluyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması kararının ardından Ekrem İmamoğlu’nun “Her şey çok güzel olacak!” lafı damgasını vurdu. Çok sayıda sanatçı hep bir ağızdan YSK’nin demokrasiyi ayaklar altına alan kararına bu sözle tepki gösterdi, İmamoğlu’nun yanında durdu.

Bu uzunca bir süredir sanat dünyasında görmediğimiz bir şeydi. Evet, sanatçılar zaten hep kararlılıkla ayakta kalıyorlardı ama bu sözle beraber topyekûn bir korku duvarı da aşılmış oldu. Sanatçılar, hep bir ağızdan politik söylemlerde bulunmaya başladı. En umut verici çıkarım da bu oldu sürece dair.

Öte yandan müzikte zaten güzel giden üretimlere bu hafta yenileri de eklendi. Bunlardan birisi de yayımlanacağı günler öncesinde duyurulan Hüsnü Arkan – Erkan Oğur düetiydi.

Arkan, Kanat Sesleri albümü öncesinde albümde yer alacak ikinci şarkısını, Fikrim Yok’u da dijital mecralarda paylaştı. Arkan’ın kendi kurduğu Tahta Kedi etiketiyle yayımlanan şarkının sözleri de müziği de yine Arkan’a ait. Oğur ise hem sesiyle hem de kopuz, perdesiz gitar ve ebow ile şarkıya eşlik ediyor.

Daha önce İsmail Hakkı Demircioğlu ile bas-tiz uyumunu çok güzel yakalayan Oğur, bu kez de bir benzerini Arkan ile gerçekleştiriyor. Arkan ise pekala bu zamanın türküsünü yazmış. “Yağmur yağar taş üstüne/ Bir yar sevdim baş üstüne/ Sensiz gün doğsa gölgem yok” derken ya da “Yağmur yağar gül üstüne/ Evvel benim gel üstüme/ Ahirim varmış fikrim yok” derken de ciğerimizden parçalar alıp götürüyor ikili. Hüsnü Arkan, yayımladığı her albümle, her şarkıyla daha başka neler yapabileceğini çok güzel ispatlıyor.

Ekibinin bir parçası olan klarnetçi Saygın Akbudak’ın ‘Doğru Söyle’ isimli YouTube programında da bir Rumca eser seslendirerek de bunu göstermişti. Tahta Kedi ile beraber yürütülen başarılı pazarlama stratejisi de ayrıca konuşulmaya değer. Şimdi merakla Arkan’ın yeni albümü Kanat Sesleri’ni bekliyorum.

Güney Marlen kederin kapılarını aralıyor

Bir diğer dikkat çeken çalışma ise geçen hafta yayımlanan Güney Marlen albümü oldu. ‘Boş Lunapark’ ismini verdiği ikinci solo albümünde Marlen, albüm isminin yarattığı anlamı tüm albüme yansıtmış. Daha önce ilk albümü Şişelere Mektuplar ve kurucusu olduğu eski grubu Eski Bando’nun Renkli Şeyler ve İstanbul Beyrut Paris albümlerinde olduğu gibi Marlen şarkı sözlerinde yine politik ve yine alaycı.

‘Üçüncü Yeni’ denilen alternatif sahnenin karakteristik özelliği her gün başka şekil alıyorken, Marlen vokaliyle, besteleriyle ve düzenlemeleriyle bu ruhun önemli temsilcilerinden biri olduğunu ortaya koyuyor. Albümün çıkış şarkısı Eski Bando’nun bir diğer solisti Eda Baba düeti ile yayımlanan ‘Seni Unutmak’ oldu.

Klibin yönetmen koltuğunda Harutyun Arto Davulciyan’ın oturduğu şarkının nakaratında Eda Baba öyle bir giriş yapıyor ki, keder dinleyenin kapısını çalıyor. Son zamanlarda dinlediğim en güzel kadın-erkek düetlerinden birisi oldu bu şarkı. 10 şarkının yer aldığı albümde Marlen, elektronik unsurları da yerli çalgıları da çok güzel kullanıyor.

Albümde Eski Bando albümlerinde yer almış ‘Sarhoş Dünya’ şarkısı da Marlen tarafından tekrar yorumlanıyor. Güney Marlen’i daha fazla canlı dinlemek umuduyla.